Bersa i Pejačević u izvedbi Simfoničara u Osoru

Petak, 19. srpnja u 21 sat


Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Osor

Simfonijski orkestar HRT-a


Martina Filjak, klavir


Aleksandar Marković, dirigent

Program:


Dora Pejačević: Koncert za klavir i orkestar, op. 33


Blagoje Bersa: Moja domovina (Sablasti – Sunčana polja)

Ovogodišnje 38. Osorske glazbene večeri, posvećene obljetnicama dvaju hrvatskih skladatelja – 140. godišnjici rođenja Blagoja Berse i 90. godišnjici smrti Dore Pejačević – svečano je otvorio Simfonijski orkestar HRT-a, programom posvećenim upravo tim dvama obljetničarima.

Program je publici u Osoru, u kojoj su bili i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, predstavio njihova antologijska djela, ukazujući na još jednu važnu obljetnicu – stogodišnjicu nastanka prvog hrvatskog koncerta za klavir i orkestar. Riječ je o Koncertu op. 33 Dore Pejačević, nastalome 1913. kada je skladateljica, u dobi od 28 godina, prvi put odlučila pristupiti većim orkestralnim formama. Djelo je izvedeno u Zagrebu 1916.; solističku dionicu svirao je tada Svetislav Stančić. U Osoru je solistica je bila naša pijanistica međunarodne karijere - „galvanizirajuće snage“ i „magnetske scenske prisutnosti“, kako je opisuje međunarodna kritika - Martina Filjak.

Prvom orkestralnom djelu Dore Pejačević pridružila se posljednja skladba koju je za orkestar napisao njezin suvremenik, Blagoje BersaSablasti (1926.). Riječ je o simfonijskoj pjesmi koju je skladatelj, s prvotno napisanim Sunčanim poljima (1919.) povezao u simfonijski diptih poznat i pod nazivom Moja domovina. Bila je to i rijetka prigoda da se ova djela čuju upravo tako - kao diptih.

Na čelu Simfoničara bio je jedan od najsvestranijih dirigenata mlađe generacije – Aleksandar Marković. Trenutačni šef-dirigent Filharmonije iz Brna, školovan u Beču, dobro je poznat publici Majstorskog ciklusa, koja ga je i prigodom gostovanja u protekloj sezoni ispratila ovacijama. Osim što se za pult Simfonijskog orkestra HRT-a vratio ovoga ljeta, njegov ponovni dolazak u sezoni 2013./2014. svakako svjedoči o uspjehu suradnje.