Simfonijski orkestar HRT-a na 59. Splitskom ljetu

Nedjelja, 21. srpnja u 21 sat


Peristil, Split

Simfonijski orkestar HRT-a


Martina Filjak, klavir
Aleksandar Marković, dirigent

Program:


Dora Pejačević: Koncert za klavir i orkestar, op. 33


Blagoje Bersa: Moja domovina (Sablasti – Sunčana polja)

S programom koji je otvorio ovogodišnje 38. Osorske glazbene večeri, posvećene obljetnicama dvaju hrvatskih skladatelja – 140. godišnjici rođenja Blagoja Berse i 90. godišnjici smrti Dore PejačevićSimfonijski orkestar HRT-a stigao je i na 59. Splitsko ljeto.

Na splitskom Peristilu, Simfoničari su pod ravnanjem maestra Aleksandra Markovića izveli antologijska djela naše glazbene literature te ukazali i na stogodišnjicu nastanka prvog hrvatskog koncerta za klavir i orkestar. Riječ je o Koncertu op. 33 Dore Pejačević, nastalome 1913. kada je skladateljica, u dobi od 28 godina, prvi put odlučila pristupiti većim orkestralnim formama. Djelo je izvedeno u Zagrebu 1916.; solističku dionicu svirao je Svetislav Stančić, a u Splitu je, kao i u Osoru, solistica bila pijanistica „galvanizirajuće snage“ i „magnetske scenske prisutnosti“, kako je opisuje međunarodna kritika - Martina Filjak.

Prvom orkestralnom djelu Dore Pejačević pridružiio se i diptih Blagoja Berse: Sablasti, skadba koju je 1926. Bersa napisao kao svoje posljednje orkestrano ostvarenje, te prije napisana Sunčana polja (1919.). Simfonijski diptih poznat je i pod nazivom Moja domovina.

Program je i u Splitu predvodio jedan od najsvestranijih dirigenata mlađe generacije Aleksandar Marković. Školovan kao stipendist fondacije Herberta von Karajana u Beču, trenutačni šef-dirigent Filharmonije iz Brna dobro je poznat publici Majstorskog ciklusa. Osim što se za pult Simfonijskog orkestra HRT-a vratio ovoga ljeta, i u sezoni 2013./2014. bit će prigode za suradnju.