Ukleti Holandez R. Wagnera uz Simfonijski orkestar HRT-a

Srijeda, 31. srpnja u 21.00


Petak, 2. kolovoza u 21.00
Dvorište HNK Split - 59. Splitsko ljeto

Richard Wagner: Ukleti Holandez
Solisti, Zbor HNK Split i Simfonijski orkestar HRT-a


Tonči Bilić, dirigent

Simfonijski orkestar HRT-a pridružio se solistima i Zboru Opere HNK Split kako bi pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, prvi put na Splitskom ljetu uprizorili romantičnu operu u tri čina – Ukletog Holandeza Richarda Wagnera.

U godini obilježavanja 200. obljetnice rođenja Richarda Wagnera, 59. Splitsko ljeto odalo mu je počast postavljanjem djela koje predstavlja početak skladateljeve operne zrelosti, djela u kojem je spojio elemente karakteristične za kasnija ostvarenja: temu romantičarskog junaka, autsajdera, koji pati i kojega iskupljuje ljubav vjerne žene; motive i teme karakteristične za određene likove, te jedinstveno ozračje i cjelovitost raspoloženja drame.

Sam Wagner ustvrdio je kako je Ukletim Holandezom počela njegova karijera istinskog pjesnika koji teži sintezi teksta i glazbe. Napisavši libreto prema djelu Heinricha Heinea (Aus den Memorien des Herren von Schnabelewopski) Wagner je sam i ravnao premijerom opere u Dresdenu 1843. 

Režiju produkcije Splitskog ljeta potpisao je Branko Brezovac, scenografiju Tihomir Milovac, a kostimografiju Silvio Vujčić. Uz Simfoničare i  Zbor i Balet HNK Split, svoj su doprinos dali solisti: bas-bariton Kevin Short u naslovnoj ulozi, Indira Thomas u ulozi Sente, Luciano Batinić kao Daland, Branko Robinšak kao Erik, Terezija Kusanović u ulozi Mary i Domagoj Dorotić kao Kormilar