Nagrada Judita Splitskog ljeta Simfonijskom orkestru HRT-a

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije dobitnik je nagrade Judita na ovogodišnjem 59. Splitskom ljetu za koncert kojim je ravnao maestro Aleksandar Marković, a u solističkoj ulozi nastupila je ugledna hrvatska pijanistica Martina Filjak.

Nagradu je dodijelio glavni medijski pokrovitelj festivala Slobodna Dalmacija na Peristilu u srijedu, 14. kolovoza, a u ime HRT-a primila ju je Ivana Kocelj, rukovoditeljica radne jedinice Glazba HRT-a.

Na programu nagrađene izvedbe bio je Koncert za klavir i orkestar Dore Pejačević (riječ je o prvom klavirskom koncertu u povijesti hrvatske glazbe koji je nastao 1913.) te Simfonijski diptih (Sablasti i Sunčana polja) Blagoja Berse

Taj je program zamišljen te premijerno izveden na otvorenju 38. Osorskih glazbenih večeri  koje su ove godine posvećene upravo Blagoju Bersi i Dori Pejačević u povodu 140. obljetnice skladateljeva rođenja i 90. godišnjice skladateljičine smrti, a dva dana kasnije (21. srpnja) s još većom uigranošću i umjetničkim dosegom ponovljen je na Peristilu u sklopu Splitskog ljeta što je Simfonijskom orkestru HRT-a opravdano donijelo nagradu Judita, o čemu najbolje govori obrazloženje nagrade:

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Aleksandra Markovića, nazvan „Sunčana polja“ predstavio je djela hrvatskih skladatelja Dore Pejačević i Blagoja Berse čime je zaslužio dodatnu pozornost. Pijanistica Martina Filjak, solistica u Koncertu u g-molu za klavir i orkestar Dore Pejačević, iskazala je osobitu snagu umjetničkog izričaja i potvrdila da je vodeća hrvatska pijanistica. Vrlo uigran i potpuno spreman orkestar vodio je vrsni glazbeni znalac Aleksandar Marković darujući nam raskošnu paletu opajajućeg simfonijskog zvuka.