Majstorski početak nove sezone Simfonijskog orkestra HRT-a

Srijeda, 18. rujna 2013. u 19.30


Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a


Pavle Dešpalj, dirigent

Solisti:


Mai Suzuki, violina (pobjednica Natjecanja Vaclav Huml 2013.)


Kian Soltani, violončelo (pobjednik Natjecanja Antonio Janigro 2012.)


Scipione Sangiovanni, klavir (pobjednik Natjecanja Svetislav Stančić 2011.)

Program:


Ludwig van Beethoven: Trostruki koncert za violinu, violončelo i klavir u C-duru, op. 56


Gustav Mahler: 1. simfonija u D-duru  „Titan“

Nova sezona Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a počela je izuzetnim programom i osobitim ugođajem koji je uz povratak Simfoničara nakon ljetne stanke u koncertnu dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem počasnog šefa-dirigenta Pavla Dešpalja, izazvao i zajednički nastup triju mladih solista.

Riječ je o najboljima s posljednjih izdanja naših prestižnih međunarodnih natjecanja koji su se okupili posebno za nastup u Majstorskom ciklusu, i prvi put zajedno nastupili u Trostrukom koncertu za violinu, violončelo i klavir u C-duru, op. 56 Ludwiga van Beethovena. Japanska violinistica Mai Suzuki pobjednica je ovogodišnjeg 10. Međunarodnog violinističkog natjecanja Valclav Huml, a osvojila je i posebnu nagradu Simfonijskog orkestra HRT-a za najbolju suradnju s orkestrom; violončelist Kian Soltani, školovan među ostalim na Visokoj školi za glazbu u Baselu, prošle je godine osvojio prvu nagradu na 5. Međunarodnom violončelističkom natjecanju Antonio Janigro, a talijanski pijanist Scipione Sangiovanni pobijedio je 2011. na 4. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Svetislav Stančić. Sve troje mladih glazbenika tom je prigodom prvi put sviralo Beethovenv Trostruki koncerta, istaknuvši kako je poseban izazov svirati tako zahtjevno djelo koje uključuje i muziciranje na način komornoga i komunikaciju s orkestrom:

„Ovo mi je prvi put da sviram Beethovenov Trostruki koncert. Djeluje jako teško za violinista, a posebno za violončelista, ali jako volim Beethovena i trudim se razumjeti njegovu glazbu. Teško je kad troje solista mora svirati zajedno, potpuno usklađeno, na isti način, no to je ujedno za nas vrlo zabavno, poput opere.“ (Mai Suzuki)

„Sviđa mi se svirati nešto tako izazovno s još dva solista, to je na neki način komorna glazba, ali komorna glazba s orkestrom. Sviđa mi se to iskustvo, iz njega mogu puno naučiti, jer je potpuno novo za mene.“ (Scipione Sangiovanni)

„Za violončeliste je to jako posebno djelo. Ne želim ništa reći protiv drugih solista, ali mi čelisti razmišljamo o tome djelu kao o koncertu za violončelo uz pratnju violine i klavira. Šalim se… Sve troje smo jednako važni, ali violončelo uistinu donosi sve teme u svakom stavku, a to ne možete naći u niti jednom Beethovenovom djelu. Poznajem taj koncert jako dugo, a nisam ga nikada svirao.“

Troje laureata pokazali su se kao vrsni solisti, pažljivi u međusobnoj komunikaciji kao i s orkestrom i maestrom Dešpaljem. Sjajan nastup u prvome dijelu zamijenio je veliki sastav orkestra u drugome kada je maestro Dešpalj poveo Simfoničare u izvedbu veličanstvene Prve simfonije u D-duru Gustava Mahlera, poznate i pod nazivom Titan. Pomna orkestracija kojom je skladatelj sagradio to remek-djelo dala je prigodu članovima Simfonijskog orkestra za iskazivanje golemog raspon raspoloženja, karaktera i efekata.

Snimku koncerta, te razgovore sa solistima možete poslušati do srijede, 25. rujna na http://radio.hrt.hr/arhiva/majstorski-ciklus-simfonijskog-orkestra-hrt-a/631