Sergej Rahmanjinov u izvedbi Zbora HRT-a očarao i publiku u Slavonskom Brodu

Subota, 5. listopada 2013. u 20 sati


Crkva Presvetog Trojstva, Slavonski Brod

Zbor Hrvatske radiotelevizije


Tonči Bilić, šef-dirigent

Solisti:


Anastasija Dikmikj, alt


Ivo Gamulin Gianni, tenor

Sergej Rahmanjinov: Noćno bdijenje, op. 37

Nakon prisjećanja na prvu sezonu ciklusa Sfumato ponovnom izvedbom Noćnog bdijenja, op. 37 Sergeja Rahmanjnova nakon petnaest godina – Zbor HRT-a i šef-dirigent Tonči Bilić to remek-djelo zborskog a cappella repertoara donijeli su i u Slavonski Brod.

Zahvaljujući suradnji s brodskom Kazališno-koncertnom dvoranom i franjevcima, u akustički izuzetno zahvalnoj crkvi Presvetog Trojstva, pred brojnim okupljenima, prvi je put zazvučalo spomenuto ostvarenje Sergeja Rahmanjinova. Riječ je o uglazbljenju večernjih i jutarnjih molitvi koje se kao dio cjelonoćnog bdijenja izvode subotom ili uoči velikih blagdan, no Rahmanjinovljevo Bdijenje je svojevrstan sažetak obreda, budući da se u autentičnom izvođenju glazba izmjenjuje sa psalmima, molitvama, čitanjima i litanijama.

Kada je djelo 10. ožujka 1915. u Moskvi praizveo Sinodski zbor pod ravnanjem Nikolaja Danilina, oduševljenje javnosti je bilo toliko da se izvedba ponovila još četiri puta u toj istoj koncertnoj sezoni. Od tada do danas, Noćno bdijenje steklo je status najvećeg dostignuća ruske pravoslavne crkvene glazbe, ali i ponajboljeg ostvarenja iz pera Sergeja Rahmanjinova. Glazba koja nadilazi granice normalne ekspresije, neodoljiva raskoš zvuka, anđeoska uzvišenost, transcedentalna ljepota, opisi su koji prate ostvarenje koje kombinacijom drevnog zborskog pjevanja, osobito razvijanjem tzv. zborske orkestracije, i skladateljevih neskrivenih emocija i strasti, predstavlja istinsku kulminaciju duge tradicije ruske crkvene glazbe. Poput Mise u h-molu Johanna Sebastiana Bacha ili Mise solemnis Ludwiga van Beethovena, Noćno bdijenje Sergeja Rahmanjinova svrstava se među najpotpunije glazbene prikaze slave Božje.

Kao i u Zagrebu, iz Zbora HRT-a ovaj put su se izdvojili solisti tenor Ivo Gamulin Gianni, te alt Anastasija Dikmikj. Produhovljena glazba u visokoprofesionalnoj interpretaciji i Brođane je, baš kao i Zagrepčane, potakla na buran i dugotrajan pljesak kojim su izmamili dodatak od Zbora HRT-a i maestra Bilića.