Swing Time Jazz orkestra HRT-a i SImona Marlowa rasplesao ZKM!

Srijeda, 9. listopada 2013. u 20 sati


Zagrebačko kazalište mladihJazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent


Simon Marlow, vokal

Jana Fabijanić, Marija Rubčić, prateći vokali


Helena Janjušević, Karla Iles, plesačice


„Čast mi je što ću svojim nastupom otvoriti sezonu Jazz orkestra HRT-a. Sjajan je osjećaj posvetiti se nastupu s osjećajem bezbrižnosti jer se već dobro poznajemo i dobro smo uronili u taj glazbeni materijal, posebice zato što sad znamo da publika sjajno reagira na naše izvedbe.“ 

Tako je gost iz Velike Britanije, Simon Marlow, najavio svoj novi nastup uz Jazz orkestar HRT-a u projektu Swing Time. Bilo je to doista spektakularno i glamurozno otvorenje nove koncertne sezonu u Zagrebačkom kazalištu mladih: projekt koji je ovoga ljeta oduševio publiku Zagreba, Zadra, Rovinja, i Bola kao spoj novih i suvremenih hitova te evergreena s domaćeg i svjetskog repertoara swinga i jazza u vrhunskim aranžmanima za big band, sada još bogatiji i raskošniji, rasplesao je brojnu publiku u ZKM-u.

Rođen u Oxfordu u Velikoj Britaniji, Simon Marlow je izvedbene umjetnosti studirao na sveučilištu Middlesex, a glumu na institutu Lee Strasberg. Karijeru je počeo pjevajući u mjuziklima koji su obilježili najveći dio njegove karijere, iako se njegov glazbeni ukus zasniva na raznim stilovima kao što su rock, pop, R&B, soul, mjuzikli te posebice swing. Tijekom više od dvadeset godina nastupao je u mjuziklima u Londonu i Njemačkoj. Angažmani u produkcijama mjuzikla West Side Story otvorili su mu vrata West Enda i suradnji s Leonardom Bernsteinom. Ubrzo je ostvario uloge u mjuziklima Cats i Starlight Express Andrewa Lloyda Webbera.

Godine 1989. Marlow se doselio u Hamburg gdje je nastupao u njemačkim produkcijama mjuzikla Cats i Phantom of the Opera, a sudjelovao je i u predstavama engleskoga govornog područja u teatru Stray: Into the Woods, Closer Than Ever, Jacques Brel Is Alive And Well And Living In Paris, Orphans i The Diviners. Godine 1995. surađivao je s uglednom koreografkinjom Arlene Phillips u šouu Broadway Düsseldorf kojim je otvoreno kazalište Capitol Theater u Düsseldorfu.

Pjevao je uz mnogobrojne orkestre, među ostalima uz Passedena Roof Orchestra i The Cologne Big Band, te Berlin's Capital Dance Orchestra, čiji je bio stalni član i uz koji je ostvario suradnju s poznatim njemačkim pjevačicama, poput Nine Hagen, Katje Riemann, Jeanette Biedermann i Barbare Schöneberger.

Svoje istinsko poznavanje žanra, scenskog nastupa, osjećaja za suradnju s orkestrom u najboljoj maniri zlatnog doba swinga i jazza i ovaj je put potvrdio uz članove Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića, uz potporu vokala gošći Jane Fabijanić i Marije Rubčić, ali i plesačica Helene Janjušević i Karle Iles.“Veselim se nastupu u ZKM-u jer kazališni su mi prostori bliski, a program koji pripremam s Jazz orkestrom HRT-a idealan je za dvoranu takvog karaktera. To je glamurozan šou s nekim od najboljih plesnih skladbi, elegantnih kostima, s nevjerojatnim big bandom i predivnim pjevačicama i plesačicama. Jazz orkestar HRT-a je sa swingom na 'ti', te je bilo logično da to bude naša polazišna točka, ali odlučili smo u nastup uvesti nekoliko kontrastnih trenutaka u kojima publiku vodimo u posve drukčijem smjeru.”

Eksplozivni Take the „A“ Train i Mambo Caliente, te sjajne vokalne suradnje u hitovima Come Fly with Me, Beyond the Sea, Smells Like Teen Spirit, Wanderwall, Fly Me To The Moon, Strangers In The Night, New York, New York, Još samo večeras, Prolazi sve, You Can Leave Your Hat On, Crazy Little Thig Called Love... osigurali su vrhunski glazbeni, ali i scenski doživljaj, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija i snimanje Hrvatske televizije.