U ozračju tambure: autorska večer Tomislava Uhlika

Nedjelja, 13. listopada 2013. u  20 sati


Studio Zvonimir Bajsić (HRT)

Tamburaški orkestar HRT-a


Tomislav Uhlik, dirigent

Gosti:


Antun Stašić, violina


Bruno Philipp, klarinet


Lidija Horvat-Dunjko, sopran


Miroslav Živković, bariton


Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO

Voditeljica:


Ljiljana Vinković

„Zakoračili smo u novu sezonu koncertnog ciklusa Tamburaškog orkestra HRT-a 'U ozračju tambure', i posebno mi je drago da našu sezonu počinjemo autorskim koncertom. Tomislav Uhlik – o njemu bi se trebalo i moglo puno toga reći;i Tomislav Uhlik je zaista poseban po mnogo čemu. On je autor koji svoju glazbu radi s lakoćom, kao dirigent izvodi je također ležerno, ali sa strašću. Tomislav Uhlik – skladatelj, dirigent, aranžer, profesor na Akademiji u Zagrebu, i dugogodišnji suradnik i veliki prijatelj našega orkestra. Njegove skladbe su brojne i različite. Trebalo bi posebno istaknuti onaj dio njegova opusa koji se bazira na Hrvatskom glazbenom folkloru. Tako ćemo i večeras uživati u skladbama koje je posvetio tamburaškim orkestrima."

Tim riječima, novu sezonu ciklusa U ozračju tambure, otvorio je šef-dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a, maestro Siniša Leopold. Sezona je počela u slavljeničkom ozračju, obilježavanjem trideset godina umjetničkog djelovanja skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga Tomislava Uhlika.

Redoviti profesor na Odsjeku za glazbenu kulturu Muzičke akademije u Zagrebu, Tomislav Uhlik na istoj je ustanovi završio studije teorijskih glazbenih predmeta i dirigiranja. Istaknuti je hrvatski skladatelj srednje generacije čiji opus broji preko stotinu djela za razne ansamble, od amaterskih zborova, tamburaških i harmonikaških orkestara, preko komornih sastava, sve do simfonijskog i simfonijskog puhačkog orkestra. Posebno su mu zapažena djela skladana u folklornom stilu, od kojih su neka, u izvedbi  ansambla Lado, u kojem je kao glazbeni voditelj započeo profesionalnu karijeru, obišla svijet. Dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Štolcer Slavenski za 1998. godinu, kao i drugih značajnih priznanja. Kao dirigent djelovao je prije svega u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija, u kojem je premijerno izveo nekoliko opereta i mjuzikla poput Kneginje čardaša i Grofice Marice te Kralj je gol i Tko pjeva zlo ne misli. Gostovao je u HNK u Zagrebu i Osijeku, vodio Mješoviti pjevački zbor Lira, a povremeno je ravnao Simfonijskim orkestrom HRT-a te Orkestrom OSRH-a.

Redoviti suradnik Tamburaškog orkestra HRT-a, na svojemu je slavljeničkom koncertu nastupio u dvostrukoj ulozi – kao skladatelj i dirigent, te se pritom osvrnuo na povod koncertu, kao i na suradnju s Tamburaškim orkestrom HRT-a i maestrom Sinišom Leopoldom.

"Jedan moj prijatelj koji nije mogao doći na ovaj koncert poslao mi je mail i tamo mi čestitao na tome kako sam trideset godina izdržao u nemilosrdnoj umjetničkoj areni. Moguće je da je to umjetnička arena, ali ja imam tu sreću da se u toj areni nisam osjećao ni kao gladijator ni kao lav. Iz dva razloga. Ja sam zapravo egzistenciju osigurao poslovima u školi, LADU, u Komediji i tako dalje. Drugi razlog, još važniji rekao bih, je taj da su moje skladbe naručivali, izvodili, a većim dijelom i slušali moji prijatelji koji su me podržavali, tako da ja nisam osjetio nikakvu muku ni strah te arene. Jedan od takvih prijatelja koji me već trideset godina podržava i stalno izmišlja neke zadatke za mene, prije svega kompozitorske, a inače se znamo dulje od trideset godina, je šef-dirigent ovog sjajnog orkestra Siniša Leopold kojem prvom upućujem zahvalu. Tamburaški orkestar HRT-a odradio je najveći posao. Ja inače surađujem s tim orkestrom od 1991. godine; spojio nas je ratni vihor koji nismo željeli. Ali ono što smo željeli tada je proslaviti pedesetu obljetnicu orkestra. Od srca hvala Tamburaškom orkestru. Proveli smo dva tjedna u jako lijepoj radnoj atmosferi dok smo pripremali ovaj koncert."Osim Tamburaškog orkestra HRT-a s kojim surađuje više od dvadeset godina, za izvedbu izabranog programa – mahom skladbi koje se temelje na oslanjanju na tradiciju, folklornu i umjetničku – izabrao je još nekolicinu vrsnih umjetnika za koje ga osim suradnje veže i prijateljstvo: sopranisticu Lidiju Horvat Dunjko, baritona Miroslava Živkovića, violinista Antuna Stašića, klarinetista Brunu Philippa te članove Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO – ansambla u kojem je  i počeo svoju glazbeničku karijeru. Publiku je tako podsjetio na skladbe kao što su Život na Sjeveru, Neozbiljne varijacije, Tartufada, Kač, Poslijepodne jednog Straussa, Kvintarijadu, Randevu sa šjor' Ivom, Vse se okreče, Cucek, Lijepoj našoj, Zadnja popevka i Svatovska koleda. Našlo se mjesta i za dvije nove skladbe: Valcer za tamburaški orkestar, te Koncertni stavak za violinu, klarinet i tambure.

Kroz program, publiku je u studiju Zvonimir Bajsić vodila Ljiljana Vinković.