Povijesni Dorin Koncert u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 14. studenoga 2013. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Aleksandar Marković, dirigent
Martina Filjak, klavir

Program:
Jean Sibelius: Tapiola, simfonijska pjesma, op. 112
Dora Pejačević: Koncert za klavir i orkestar u g-molu, op. 33
Leoš Janáček: Taras Buljba, rapsodija za orkestar

Brojna publika Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, imala je prigodu čuti prvi koncert za klavir i orkestar u hrvatskoj glazbenoj literaturi. Riječ je o Koncertu za klavir i orkestar u g-molu, op. 33 Dore Pejačević (1885. – 1923.), skladateljice čija se 90. obljetnica smrti navršava ove godine. Djelo je pak nastalo prije 100 godina što je bio i jedan od glavnih povoda za ovu najnoviju suradnju naše pijanistice međunarodne karijere Martine Filjak i maestra Aleksandra Markovića sa Simfoničarima. Koliko je suradnja uspješna, svjedoči i nagrada Judita koju su Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Marković, uz Martinu Filjak, zaslužili na proteklom Splitskom ljetu, upravo za izvedbu programa čiji je dio bio Dorin Koncert. Sinoćnja izvedba nagrađena je burnim pljeskom koji je izmamio dodatak solistice: Martina Filjak izvela je posljednji stavak Bečkog karnevala Roberta Schumanna.

Cijenjen kao jedan od najsvestranijih dirigenata mlađe generacije, školovan kao stipendist fondacije Herberta von Karajana u Beču i trenutačni šef-dirigent Filharmonije iz Brna – maestro Marković Simfoničare je predvodio i u dva remek-djela svjetske orkestralne literature: simfonijskoj pjesmi Tapiola i rapsodiji za orkestar Taras Buljba.

Tapiola je posljednji veliki orkestralni uradak finskog skladatelja Jeana Sibeliusa (1865. – 1957.), nastao 1926. na narudžbu Njujorškog filharmonijskog društva, a portretira šumskog duha Tapia iz finskog epskog spjeva Kalevala. Literarno nadahnuće imao je i češki skladatelj Leoš Janáček (1854. – 1928.): rapsodiju Taras Buljba napisao je na temelju istoimene novele Nikolaja Gogolja, o starom kozaku Tarasu Buljbi koji sa sinovima kreće u borbu protiv poljskog plemstva. Izuzetno moćna glazbena adaptacija novele, praizvedena je u Nacionalnom teatru u Brnu 1921.

Simfonijski orkestar HRT-a time je još jednom potvrdio uspjeh sada već redovite suradnje s maestrom Markovićem, koji se nakon nastupa 2009. i 2012., te protekloga ljeta, na čelo Simfoničara vraća u još dva programa Majstorskog ciklusa u ovoj sezoni.