Zbor HRT-a nastupio u požeškoj katedrali

Subota, 16. studenoga 2013. u 19.30
Katedrala, Požega

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent

Program:
Tomislav Fačini: Ave Maris Stella (praizvedba)
Johannes Brahms:
O süßer Mai / O slatki svibnju, op. 93a, br. 3
Letztes Glück / Posljednja sreća, op. 104, br. 3
Verlorene Jugend / Izgubljena mladost, op. 104, br. 4
Nachtwache I / Noćna straža I, op. 104, br. 1
Nachtwache II / Noćna straža II, op. 104, br. 2
Zlatko Grgošević: Okolo žnjačkoga venca
Arvo Pärt: Salve Regina

Prije drugog koncerta u ciklusu Sfumato u Muzeju Mimara, Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija program toga koncerta premijerno je izveo u Požegi, u katedrali Sv. Terezije Avilske. Članove Zbora, maestra Fačinija i brojnu publiku prije početka programa prigodno je pozdravio generalni vikar požeške biskupije Josip Devčić, u ime biskupa Antuna Škvorčevića.

Česti suradnik Zbora HRT-a, potvrđeni tumač zahtjevnog vokalnog repertoara, autoritet na području rane i suvremene glazbe, aktivan i kao dirigent i kao skladatelj, Tomislav Fačini predvodio je program sazdan iz izbora domaćeg i svjetskog vokalnog stvaralaštva: djela Johannesa Brahmsa, Zlatka Grgoševića i Arva Pärta.

Program je otvorio vlastitom, novom skladbom nastalom ove godine na upravo poticaj Zbora HRT-a: riječ je o uglazbljenju himne Ave maris stella u kojem je spojio latinski tekst s našom, tradicionalnom, pučkom verzijom iz Bola na Braču. Uslijedio je izbor pjesama Johannesa Brahmsa (1833. – 1897.) – a cappella ostvarenja osebujnog, nostalgičnog ozračja, a potom i narodni obred Okolo žnjačkoga venca koji je 1928. uglazbio Zlatko Grgošević (1900. – 1978.), izraziti pobornik nacionalnog smjera u hrvatskoj glazbi.

Program je dobio duhovni okvir u skladbi jednog od najizvođenijih skladatelja današnjice, Estonca Arva Pärta (1935.), u uglazbljenju marijanske himne Salve regina u čijoj se izvedbi Zboru HRT-a pridružio orguljaš Alen Kopunović Legetin, uz ostalo, dugogodišnji orguljaš i zborovođa u crkvi Sv. Lovre u Požegi te pontifikalni zborovođa i orguljaš u Požeškoj katedrali koji je dao i samostalni, solistički doprinos koncertu.