Tamburaški orkestar HRT-a predstavio prvu simfoniju za tamburašku filharmoniju

Nedjelja, 17. studenoga 2013. u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Tamburaški orkestar HRT-a
Kvartet Gubec
Siniša Leopold, dirigent

Program:
Davor Bobić: Vinska simfonija Enjingi za tamburašku filharmoniju
Vinske pjesme

U Studiju Zvonimir Bajsić, u svojemu redovitom koncertnom ciklusu U ozračju tambure, Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda predstavio je Vinsku simfoniju Enjingi za tamburašku filharmoniju Davora Bobića (1968.). Riječ je o prvom simfonijskom djelu za tamburaše, pisanome za jedinstveni sastav instrumenata u kojemu su spojeni tamburaški orkestar, puhački korpus i brojne udaraljke. Sjedinjenje tamburaškog orkestra s navedenim glazbalima karakterizira naziv ansambla – tamburaška filharmonija. Stoga su se članovima Tamburaškog orkestra HRT-a pridružili i brojni gosti – puhači i udaraljkaši.

Nagrađivani skladatelj, čija se djela izvode i kod nas i širom svijeta, profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i od 2006. ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, Davor Bobić, i sam prisutan u publici, Vinsku simfonija Enjingi napisao je kao posvetu vinaru Ivanu Enjingiju iz Hrnjevca kraj Kutjeva, jednom od naših vodećih vinara za kojega ga veže dugogodišnje prijateljstvo, koji je također nazočio izvedbi. Kroz četiri stavka na sugestivan i slikovit način, uz niz efekata poput sviranja na bačvi, vinskim čašama i bocama, djelo vodi slušatelja kroz autorove doživljaje Enjingijeva imanja, rada i zajedničkih druženja: Vinski podrum Zlatne doline (Rajnski rizling), Vinski valcer (Graševina), Arhiva Slavonica (Zweigelt) te Finale „Venje“.

Ovo je bila druga izvedba djela; Vinska simfonija Enjingi praizvedena je 24. svibnja ove godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, također uz sudjelovanje Tamburaškog orkestra HRT-a.

Vedro raspoloženje Vinske simfonije Davora Bobića, u drugome dijelu koncerta, upotpunio je zabavljački duh članova Kvarteta Gubec s kojima Tamburaški orkestar HRT-a dijeli privrženost narodnoj ostavštini, u ovom slučaju kajkavskoj popevki posvećenoj vinu i pučkim običajima Martinja sjeverozapadne Hrvatske. Njihov šarmantni nastup i sjajno tumačenje višeglasnih popevki upotpunio je svojim dosjetkama, kao poseban gost, glumac Zagrebačkog kazališta Komedija i jedan od prvih članova Kvarteta Gubec - Vid Balog.