Novo djelo Tomislava Fačinija na drugom Sfumatu

Utorak, 19. studenoga 2013. u 20 sati
Muzej Mimara

Zbor HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent
Alen Kopunović Legetin, orgulje

Program:
Tomislav Fačini: Ave maris stella
Johannes Brahms:
O süßer Mai / O slatki svibnju, op. 93a, br. 3
Letztes Glück / Posljednja sreća, op. 104, br. 3
Verlorene Jugend / Izgubljena mladost, op. 104, br. 4
Nachtwache I / Noćna straža I, op. 104, br. 1
Nachtwache II / Noćna straža II, op. 104, br. 2
Zlatko Grgošević: Okolo žnjačkoga venca
Arvo Pärt: Salve Regina

Drugi koncert u ciklusu Sfumato u Muzeju Mimara Zbora HRT-a, predstavio je izbor iz domaćeg i svjetskog vokalnog stvaralaštva, u kojem se našlo i novo djelo Tomislava Fačinija koji je i predvodio koncert.

Redoviti suradnik Zbora HRT-a koji među svoje brojne skladateljske i dirigentske aktivnosti ubraja i vodstvo ansambla Antiphonus, te rad na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, maestro Fačini dokazani je tumač ranog i suvremenog vokalnog repertoara, a ovom prigodom predstavio je i svoj autorski rukopis u uglazbljenju himne Ave maris stella u kojem je, aludirajući na specifičnu hrvatsku crkvenu povijest, spojio izvorni, latinski tekst, s našom tradicionalnom pučkom verzijom Zdravo morska zvizdo mila iz Bola na Braču. Zbor HRT-a, dakako pod ravnanjem maestra Fačinija, djelo je praizveo tri dana ranije, 16. studenoga u Požegi, predstavivši premijerno u tamošnjoj katedrali cijeli program ovoga Sfumata: uz Fačinijevo, i djela Johannesa Brahmsa, Zlatka Grgoševića i Arva Pärta.

Pjesme iz op. 104 i op. 93 Johannesa Brahmsa (1833. – 1897.) svrstavaju se među najzrelije i najozbiljnije Brahmsove uratke u žanru svjetovne zborske glazbe; uglazbljenja stihova Friedricha Rückerta, Maxa Kalbecka, Josepfa Wenziga i Achima von Arnima Zboru HRT-a pružila su mogućnost ekspresije nostalgičnog, katkad i tragičnog ozračja, kroz zahtjevne harmonije.

Bila je to i rijetka prigoda za izvedbu rukopisa Zlatka Grgoševića (1900. – 1978.) skladatelja koji je djelovao kao izraziti pobornik nacionalnog smjera u hrvatskoj glazbi. Težeći stvaranju „s obilježjima narodne umjetnosti“ uglazbio je nekoliko narodnih obreda među kojima je i Okolo žnjačkoga venca (1928.) – peterostavačni ciklus za mješoviti zbor a cappella koji kroz narodne stihove s područja Lobora i okolice opjevava običaje pri završetku žetve.

Program je dobio duhovni okvir u skladbi jednog od najizvođenijih skladatelja današnjice, Estonca Arva Pärta (1935.), u uglazbljenju marijanske himne Salve regina u čijoj se izvedbi Zboru HRT-a i maestru Fačiniju pridružio orguljaš Alen Kopunović Legetin, uz ostalo, dugogodišnji orguljaš i zborovođa u crkvi Sv. Lovre u Požegi te pontifikalni zborovođa i orguljaš u Požeškoj katedrali.