Jazz orkestar HRT-a nastupio uz jazz divu Leenu Conquest

Srijeda, 20. studenoga u 20.00
Zagrebačko kazalište mladih

Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent
Leena Conquest, vokal (SAD)

Gošća iz SAD-a, jazz pjevačica koju mnogi kritičari nazivaju briljantnom, a njezin glas hvale kao neočekivano lijep i nježan – Leena Conquest – u ZKM-u nastupila je uz Jazz orkestar HRT-a izvevši birani program jazz standarda u aranžmanima Silvija Glojnarića.

„Publika od našeg nastupa može očekivati iskreno pjevanje i čudesnu suradnju između svih glazbenika“, riječi su kojima je Leena Conquest najavila svoje gostovanje u Zagrebu, doista ostvarivši profinjeno tumačenje „bezvremenskih pjesama koje najbolje predstavljaju ono što je jazz postao“: skladbe Dukea Ellingtona, Billya Strayhorna, Georga Gershwina, Theloniousa Monka, Paula Desmonda i drugih. Osim kao autor svih obrada, dirigent, skladatelj, aranžer, i dugogodišnji šef-dirigent Jazz orkestra HRT-a (1996. - 2008.) Silvije Glojnarić program je obogatio i vlastitim skladbama – Jazz Opener Roots, te Waiting for Sunrise i Mystic Soul za koje je Leena Conquest napisala stihove, davši prostor i za solističke kreacije članova orkestra (Davor Križić, Andreas Marinello, Miro Kadoić, Branko Sterpin, Marin Ferketin, Joe Kaplowitz…).

Upravo je Silvije Glojnarić zaslužan za suradnju Leene Conquest i Jazz orkestra HRT-a; s pjevačicom se susreo početkom devedesetih u Njemačkoj što je bila “ljubav na prvi pogled“. Uspjeh tadašnje suradnje kada je pjevala pod vodstvom Silvija Glojnarića, potvrdio se i sada u Zagrebu, uz članove Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića.

Rođena u Dallasu, Texas, Leena Conquest diplomirala je na Sveučilištu Stanford, studirala je i na Tisch School of the Arts njujorškog sveučilišta te se usavršavala u Alvin Ailey American Dance Centru. Nadahnjivala se glazbom raznih pjevača, među ostalima Elle Fitzgerald, Johnnyja Hartmana, Billie Holiday, Abbey Lincoln i Betty Carter. Svestrana je glazbenica koja uvjerljivo izvodi standarde mainstream pristupom kao i free jazz. Njezine su interpretacije toliko uvjerljive i osebujne da ju uspoređuju s velikim pjevačicama poput Mahalie Jackson ili Abbey Lincoln. U njezin talent, kao i pozitivnu interakciju sa članovima Jazz orkestra HRT-a, uvjerila se i publika u Zagrebačkom kazalištu mladih, pa nisu izostali ni dodaci: Jitterbug Waltz i Route 66.