Najmlađi za dirigentskim pultom - uspjeh projekta "Mlada osoba upoznaje orkestar"

Subota, 23. studenog 2013. u 10 i 12 sati
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Alan Bjelinski, dirigent

Zajednički projekt Hrvatske radiotelevizije i Hrvatske glazbene mladeži – Mlada osoba upoznaje orkestar - izazvao je golem interes djece i roditelja te škola! Više od 2000 posjetitelja, dakako većinom djece, pohodilo je dvoranu Lisinski; upravo zbog velikog interesa organizirane su čak dvije priredbe - u 10 sati i u 12 sati.

S ciljem upoznavanja najmlađih slušatelja s raskoši instrumentarija velikog, simfonijskog orkestra projekt je osmišljen u suradnji s članovima Simfonijskog orkestra HRT-a i maestrom Alanom Bjelinskim koji je ujedno preuzeo i ulogu voditelja kroz program, u koji su se uz glazbenike uključili i studenti Akademije dramskih umjetnosti, te najmlađi polaznici slikarske i glumačke škole koji su na pozornici pratili zbivanja. Osim što su u foajeu dvorane Lisinski mogli razgledati i isprobati različite instrumente orkestra čiji su im način sviranja demonstrirali članovi Simfoničara, mladi posjetitelji su aktivno sudjelovali u programu u Velikoj dvorani kroz koji ih je, u maniri istinskog pedagoga, ali i zabavljača, vodio maestro Bjelinski. Najbržima se pružila i mogućnost dirigiranja orkestrom!

Mlada osoba upoznaje orkestar ujedno je naziv djela koje je engleski skladatelj Benjamin Britten napisao 1946. s podnaslovom Varijacije i fuga na Purcellovu temu za potrebe obrazovnog dokumentarca naslovljenog Instrumenti orkestra, u kojem je sudjelovao Londonski simfonijski orkestar. Do danas je to ostalo jedno od najpopularnijih djela kojim djeca stječu uvid u organizaciju simfonijskog orkestra, raznolikost oblika, zvukovnosti i mogućnosti instrumenata te njihovih uloga u orkestru.