„Donizetti Heroines“ Elene Moşuc, Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a


Suradnja etikete Sony Classical i Hrvatske radiotelevizije rezultirala je upravo objavljenim CD-om Donizetti Heroines koji su uz veliku zvijezdu operne scene, rumunjsku sopranisticu Elenu Moşuc, ostvarili Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Elenu Moşuc imali smo prigodu u nekoliko navrata slušati u Zagrebu: 2011. godine na gala koncertu Opera pod zvijezdama na Šalati bila je ispraćena ovacijama, a slično je bilo i početkom prošle sezone kada je otvorila ciklus Lisinski subotom oduševivši izvedbom biranih arija iz opera majstora talijanskog belkanta. Oba puta nastupila je uz Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Ive Lipanovića.

Elena Moşuc redovito nastupa u prestižnim opernim kućama poput milanske Scale, Bečke i Berlinske državne opere, njujorškog Metropolitana i londonskog Covent Gardena te surađuje primjerice s Placidom Domingom, Editom Gruberovom, Mirellom Freni, Joséom Carrerasom, Leom Nuccijem, Valerijem Gergijevim i Francom Zeffirellijem. Kritika je časti opisima kao što su „belkanto diva par excellence“ „bogati i topao glas“, te „zadivljujući koloraturni vatromet“. Samo u ovoj i protekloj sezoni, nastupila je u Teatro alla Scala (Gilda u Rigolettu), Njemačkoj operi u Berlinu (Violetta u Traviati), Operi u Zürichu (Nedda u I Pagliacci, Alice Ford u Falstaffu), Kraljevskom teatru La Monnaie (Lucrezia Borgia), Areni u Veroni (Violetta u Traviati), Operi u Lyonu (Norma) i Seulu (Gilda u Rigolettu) te održala koncerte na Salzburškom festivalu, Barceloni i u domovini Rumunjskoj. No, između brojnih angažmana našla je vremena i za još jednu suradnju sa Simfonijskim orkestrom i Zborom HRT-a te maestrom Ivom Lipanovićem.

Za zajednički CD izabrala je arije glasovitih opera jednog od najvećih majstora talijanskog belkanta – Gaetana Donizettija: Lucrezia Borgia, Maria Stuarda, Anna Bolena, Roberto Devereux i Lucia Lammermoor, uz poseban dodatak arija iz Norme Vincenza Bellinija. „Belkanto najbolje odgovara mojemu glasu, i vjerujem da su Donizettijeve junakinje, zajedno s tragičnom Luciom, među najzanimljivijima ne samo na području belkanta, već i u cijeloj opernoj literaturi“, pojasnila je svoj izbor sopranistica.

Osim Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a te maestra Ive Lipanovića, svoj doprinos izvedbama dali su i sopranistica Ivana Garaj Korpar, bas Marko Mimica, te Sascha Reckert na glass-harmonici. Materijal za album sniman je u dva navrata, u lipnju ove i rujnu prošle godine u dvorani Lisinski pod nadzorom producenta Krešimira Seletkovića, asistenta producenta Pere Mihojevića, te ton majstora Božidara Pandurića.