Uzvišeno blagdansko ozračje u izvedbi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, predstavljen je i drugi ovosezonski program, od ukupno pet, ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića. Ovaj, prigodni, adventski koncert, osim što je emitiran u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija, uskoro će čuti i slušatelji diljem Europe zahvaljujući uvrštavanju u program Europske radijske unije Euroradio: Special Day Of Christmas Music. Na programu su bili suita za mali orkestar Ptice (Gli Uccelli) Ottorina Respighija, te Magnificat u D-duru za soliste, zbor i orkestar, BWV 243 Johanna Sebastiana Bacha.

Baroknom kićenošću obojan program otvorila je suita Ptice za koju se Ottorino Respighi (1879. – 1936.) nadahnuo i poslužio djelima baroknih skladatelja za lutnju i instrumente s tipkama, dočaravši karakter ptica i njihova pjeva kroz stavke Preludij (prema glazbi Bernarda Pasquinija), Golubica (prema glazbi Jacquesa de Gallota), Kokoš (Jean-Philippe Rameau), Slavuj (prema glazbi Jacoba van Eycka), te Kukavica u kojem se vraća melodija iz preludija. Efektna i atraktivna partitura ljupkih tema podarila je mogućnosti isticanja solističkih istupa članova Simfonijskog orkestra HRT-a, koji su u ovom slučaju nastupili u nešto manjem sastavu.

Puna raskoš barokne, i to svečane, sakralne glazbe, došla je do izražaja u hvalospjevu Magnificat u D-duru, BWV 243 Johanna Sebastiana Bacha (1685. – 1750.), kada su se Simfoničarima pridružili članovi Zbora HRT-a te pet solista. Vrsni vokalni umjetnici - sopranistica Ivana Lazar, solistica Opere HNK u Zagrebu te hvaljena interpretatorica barokne glazbe; sopranistica Monika Cerovčec, solistica Zbora HRT-a sa sve više opernih uspjeha; mezzosopranistica Stephanie Atanasov, gošća iz Austrije koja bilježi nastupe u Berlinskoj državnoj operi, Semperoperi u Dresdenu, kao i na Salzburškom festivalu; tenor Krešimir Špicer koji niže uspjehe nastupajući u nacionalnim opernim kućama u Parizu, Strasbourgu, Los Angelesu, Torontu, Moskvi i dr., te bas Luciano Batinić, dokazani prvak Opere HNK u Zagrebu – dali su posebnu dimenziju individualnim doprinosima. Pisan za pet solista, peteroglasni zbor, tri trube, dvije flaute, dvije oboe (ili oboe d'amore), timpane, gudače i continuo, Bachov Magnificat otkrio se u svom bogatstvu sjajnih pasaža i slavljeničkog ozračja.

Za zaključak koncerta, prigodno ozračje uveličale su dvije božićne pjesme u obradi Igora Kuljerića (1938. – 2006.): Oj djetešce moje drago (sa solisticom Ivanom Garaj Korpar), te Narodi nam se.

Isti program solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Bilića izvest će u subotu, 14. prosinca s početkom u 20 sati u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla. Snimku toga koncerta HTV će prikazati na Božić, na 1. programu u 12.35.