Advent u Osijeku uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Subota, 14. prosinca u 20.00
Konkatedrala Sv. Petra i Pavla, Osijek

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Tonči Bilić, dirigent

Solisti:
Ivana Lazar, sopran
Monika Cerovčec, sopran
Stephanie Atanasov, mezzosopran
Krešimir Špicer, tenor
Luciano Batinić, bas

Ottorino Respighi: Ptice, suita za mali orkestar
Johann Sebastian Bach: Magnificat u D-duru, za soliste, zbor i orkestar, BWV 243

Nakon nastupa u ciklusu Kanconijer, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića, baroknu raskoš blagdanske glazbe donijeli su i u Osijek, izvevši u tamošnjoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla suitu Ptice Ottorina Respighija, nadahnutu baroknim skladateljima, te veličanstveni Magnificat Johanna Sebastiana Bacha.

Kao svojevrstan uvod u program, poslužila je Respighijeva suita Ptice u kojoj se skladatelj poslužio djelima baroknih skladatelja za lutnju i instrumente s tipkama, stvorivši efektnu glazbenu stilizaciju ptičjeg pjeva kroz stavke Preludij (prema glazbi Bernarda Pasquinija), Golubica (prema glazbi Jacquesa de Gallota), Kokoš (Jean-Philippe Rameau), Slavuj (prema glazbi Jacoba van Eycka), te Kukavica u kojem se vraća melodija iz preludija.

Puna raskoš barokne, i to svečane, sakralne glazbe, ispunila je osječku konkatedralu sa hvalospjevom Magnificat u D-duru, BWV 243 Johanna Sebastiana Bacha (1685. – 1750.), djelu nastalome upravo za Božić u skladateljevoj prvoj godini službe na mjestu kantora crkve sv. Tome u Leipzigu. Kasnije ga je Bach preradio, uklonivši dijelove koji aludiraju na Božić, kako bi se moglo izvoditi i na druge blagdane. Istražujući do krajnjih granica duhovne i dramatske elemente teksta, djelo zahtijeva veleban izvođački sastav: pet solista, peteroglasni zbor te veliki orkestar.

Simfonijskom orkestru i Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Bilića pridružili su se sopranistice Ivana Lazar i Monika Cerovčec, mezzosopranistica Stephanie Atanasov, tenor Krešimir Špicer, te bas Luciano Batinić.

Na buran pljesak publike, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, te maestro Tonči Bilić odgovorili su čak trima dodacima – božićnim pjesmama u obradi Igor Kuljerića: Oj djetešce moje drago (sa solisticom Ivanom Garaj Korpar), Tiha noć i Narodi nam se.

Koncert je snimao HTV, a moći će se pogledati na Božić, na 1. programu HTV-a u 12.35.