Zbor HRT-a predstavio oratorij "El Pessebre" Pabla Casalsa

Ponedjeljak, 23. prosinca u 20 sati
Muzej Mimara

Zbor Hrvatske radiotelevizije
Robert Homen, dirigent
Solisti:
Monika Cerovčec, sopran
Martina Borse, alt
Domagoj Dorotić, tenor
Miroslav Živković, bariton
Luciano Batinić, bas
Mario Penzar, orgulje

Program:
Pablo Casals
El Pessebre / Jaslice, oratorij za soliste, zbor i orgulje na tekst Joana Alavedre

Božićni koncert ciklusa Sfumato Zbora HRT-a, pod ravnanjem maestra Roberta Homena, prvi je put hrvatskoj publici predstavio oratorij Jaslice Pabla Casalsa (1876. – 1973.)

Katalonski glazbenik poznatiji po izuzetnoj karijeri violončelista, djelovao je i kao skladatelj, dirigent i pijanist; njegovo najizvođenije djelo postao je upravo oratorij Jaslice (El Pessebre na katalonskom) izvorno pisan za soliste, zbor i orkestar, a kasnije prerađen i za orgulje. Casals je u njemu uglazbio stihove svojega prijatelja, pjesnika Joana Alavedre stvorivši, u vrijeme Francova režima, djelo dvostruke simbolike koja osim što skreće pažnju na katalonski identitet, zaziva i mir u svijetu. Nakon praizvedbe u Acapulcu 1960., izvodeći Oratorij kao dirigent, neumorno je pronosio je poruku mira širom svijeta.

Stihove koji u duhu narodne tradicije prikazuju Isusovo rođenje kroz niz slika, Casals je zaodjenuo glazbenim jezikom duboko ukorijenjenim u tradiciju, postavivši znatne zahtjeve pred pet solista, zbor i pratnju. Zahtjevne stihove na katalonskom, u prvoj hrvatskoj izvedbi, tumačili su vrsni solisti: sopranistica Monika Cerovčec, alt Martina Borse te bariton Miroslav Živković, ujedno solisti Zbora HRT-a, uz goste, česte suradnike Zbora, tenora Domagoja Dorotića (solist Opere HNK u Zagrebu) i Luciana Batinića (prvak Opere HNK u Zagrebu), te našeg uglednog orguljaša Maria Penzara.

Zahvaljujući vodstvu iskusnog maestra Roberta Homena, s kojim je Zbor HRT-a i u prošloj sezoni Sfumata ostvario uspješnu suradnju, oratorij El Pessebre pokazao se kao rijetko zanimljiv uvid u skladateljski rukopis katalonskog umjetnika čija poruka i angažman i danas djeluju jednako snažno.