Slavljeničko raspoloženje sa Simfoničarima u Čakovicu

Ponedjeljak, 30. prosinca u 20 sati
Centar za kulturu Čakovec

Simfonijski orkestar HRT-a
Ivo Lipanović, dirigent
Solistica:
Valentina Fijačko, sopran

Program:
Johann Strauss ml:
Uvertira iz operete Šišmiš
Klänge der Heimat (Čardaš) iz operete Šišmiš
Annen-Polka
Éljen a Magyar!, polka

Franz Lehar:
Viljina pjesma iz operete Vesela udovica

Johann Strauss ml:
Carski valcer

Emmerich Kálmán:
Heia, in den Bergen, uz operete Kneginja čardaša

Johann Strauss ml:
Ispod gromova i munja, polka
Na lijepom plavom Dunavu, valcer

Tradicionalni novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HRT-a u Čakovcu i ove je godine u tamošnji Centar za kulturu privukao brojne Čakovčane i njihove goste koji su gotovo sat i pol uživali u vedroj, veseloj i opuštenoj atmosferi koju su im donijeli Simfoničari pod vodstvom maestra Ive Lipanovića.

Maestro Lipanović tom je prigodom nastupio u dvostrukoj ulozi, okušavši se i kao voditelj priredbe u čemu se odlično snašao, duhovito i informativno vodeći publiku kroz izabrani program, čemu su svoj doprinos dali i članovi Simfonijskog orkestra HRT-a. Program je, u duhu slavljeničkog ozračja, uključivao izbor iz najpopularnijih opereta Franza Lehára i Emmericha Kálmána, te neke od najvećih hitova nezaobilaznog kralja valcera Johanna Straussa ml.

Iz njegove operete Šišmiš, Uvertira i Čardaš, najavili su svečano i vedro raspoloženje, a potvrdili ga Annen-Polka, te polka Živjela Mađarska!. Posebna gošća večeri bila je sopranistica Valentina Fijačko, čije operne kreacije dobro poznaje publika svih hrvatskih nacionalnih kazališta, a jednako je uspješna i na koncertnom podiju. Ovaj put, svoje pjevačko i scensko umijeće pokazala je u Viljinoj pjesmi iz operete Vesela udovica Franza Lehára, te točki Heia, u planinama je moja domovina iz Kneginje čardaša Emmericha Kálmána. Simfoničari su pak prisutne razgalili glasovitim Straussovim Carskim valcerom te furioznom polkom Ispod munja i gromova, zaključivši program još glasovitijim Na lijepom plavom Dunavu.

Na burno i dugotrajno odobravanje, maestro Lipanović, Simfoničari i sopranistica Valentina Fijačko odgovorili su izvedbom arije Daleko m'e biser mora iz operete Mala Floramye Ive Tijardovića, te za kraj – Radetzky koračnicom Johanna Strussa starijeg.