Romeo i Julija u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 30. siječnja 2014. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


Simfonijski orkestar HRT-a
Aleksandar Marković, dirigent


Solisti:
Iwona Sobotka, sopran (pobjednica natjecanja Kraljice Elizabete 2004.)
Francisco Corujo, tenor


Program:

Sergej Prokofjev


Romeo i Julija
Romeo kraj fontane, op. 101/1
Jutarnji ples, op. 101/2
Julija kao mlada djevojka, op. 64b/2

Charles Gounod
Romeo i Julija
Arietta Julije iz 1. čina Ah, Je veux vivre danse ce rêve             
Cavatina Romea iz 2. čina L'amour! ... Ah lève-toi, soleil                    
Duet Romea i Julije iz 2. čina Ô nuit divine! Ah! ne fuis pas encore!/ Adieu mille fois... Va! repose en paix

Sergej Prokofjev
Romeo i Julija
Montecchi i Capuleti, op. 64b/1
Romeo i Julija, op. 64a/6
Tibaldova smrt, op. 64a/7  

***

Charles Gounod
Romeo i Julija
Duet Romea i Julije iz 4. čina Va! je t'ai pardonné/ Romeo! qu'as-tu donc?

Sergej Prokofjev
Romeo i Julija
Ples pet parova, op. 64b/4  
Romeo i Julija prije rastanka, op. 64b/5  

Charles Gounod
Romeo i Julija
Scena i duet iz 5. čina C'est là!.. Salut! tombeau! sombre et silencieux!/ O ma femme! o ma bien aimee/ A toi, ma Juliette!/ Console- toi, pauvre ame


Simfonijski orkestar HRT-a svoj prvi koncert u Majstorskom ciklusu u 2014. godini, uoči Valentinova, posvetio je Romeu i Juliji. Kombinacijom izabranih ulomaka iz baletnih suita Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva i istoimene opere Charlesa Gounoda, maestro Aleksandar Marković stvorio je jedinstvenu priču koja glazbom dramaturški slijedi Shakepeareovu dramu.

Time je Aleksandar Marković drugi put u ovoj sezoni Majstorskog ciklusa stao pred Simfonijski orkestar HRT-a. O uspjehu suradnje svjedoče i njegova prijašnja gostovanja: nakon koncerata 2009. i 2012. godine, te nakon što je prošloga ljeta predvodio Simfoničare na otvorenju 38. Osorskih glazbenih večeri i na nastupu na splitskom Peristilu u sklopu 59. Splitskog ljeta, sa Simfoničarima je zaslužio i o nagradu Judita Splitskog ljeta.

Najugledniji francuski skladatelj druge polovice 19. stoljeća – Charles Gounod (1818. – 1893.), te jedan od vodećih skladatelja sovjetske kulture – Sergej Prokofjev (1891. – 1953.) svaki su na svoj način u glazbu pretočili priču o najpoznatijim ljubavnicima. Prema libretu Julesa Barbiera i Michela Carréa, Gounod je napisao operu u pet činova koja je praizvedena u pariškom Théâtre Lyrique 27. travnja 1867. Osvojivši ubrzo i London, te operna središta u Njemačkoj i Belgiji, opera je postala najpopularnije glazbeno utjelovljenje priče o Romeu i Juliji. Osobitu glasovitost stekli su pojedini ljubavni dueti i arije koje je publika Majstorskog ciklusa imati prigodu čuti u izvedbi mladih pjevačkih zvijezda, poljske sopranistice Iwone Sobotke koja među svojim uspjesima bilježi i pobjedu na prestižnom natjecanju Kraljice Elizabete 2004., te španjolskog tenora Francisca Coruja koji je pak pobijedio na Natjecanju Francisco Viňas u Barceloni.

Efektnu nadopunu, ali i kontrast Gounodovoj glazbi, pružili su izabrani stavci iz suita Sergeja Prokofjeva. Prokofjev se Shakespeareove drame prihvatio 1935. prema predlošku Adriana Piotirovskog, napisavši balet na narudžbu baleta Kirov. Ubrzo je napisao i suite koje su se mogle čuti i prije kompletnog baleta, i to u Moskvi i SAD-u. Balet je praizveden u Brnu u tadašnjoj Čehoslovačkoj.Snimku koncerta poslušajte na http://radio.hrt.hr/slusaonica, do četvrtka, 6. veljače.