Jazz orkestar HRT-a predstavio četiri hrvatska autora za EBU jazz sezonu

Srijeda, 19. veljače u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent

Program:

Ivan Kapec
Time Travel
Be Way
Koraci Golana Travizea 


Mak Murtić
Spacefaring Civilization
Seizo
The World of Steady Supply    
A Place Glowing a Brilliant Red    
The Earthlings   

Gošće: Maja Rivić i Anabela Barić, vokali


Miro Kadoić
Moonflowers
Voodoobudha nite
Monster in the Garden


Zoran Šćekić
Old Ringelspiel 
When Stalker becomes a Walker
One – 1st piece
Istarski ples
Četvrti koncert u sezoni Jazz orkestra HRT-a, publici u Studiju Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije predstavio je četiri autorska programa – glazbu četiriju hrvatskih skladatelja: Ivana Kapeca, Maka Murtića, Mire Kadoića i Zorana Šćekića. Ujedno je riječ o projektu kojim se raznolikost suvremenog  hrvatskog jazza i stvaralaštva za big band predstavlja u jazz sezoni Europske radijske unije putem satelitskog emitiranja.

Pod ravnanjem Saše Nestorovića, Jazz orkestar HRT-a predstavio je svojevrsni presjek kroz stvaralaštvo četiriju autora različitih generacija i stilova. Ivan Kapec (1970.) poznat kao gitarist, skladatelj i improvizator, vođa nekoliko jazz sastava, predstavio se skladbama novijeg datuma (Time Travel, Be Way i Koraci Golana Travizea) koje je za ovu prigodu prilagodio sastavu i zvuku big banda, demonstrirajući svoja nadahnuća različitim glazbenim utjecajima, od jazza do klasike i tradicijskih elemenata.

Mak Murtić (1988.), skladatelj, aranžeri saksofonist koji već nekoliko godina djeluje u Londonu gdje se i školuje, odlučio se za pet skladbi (Spacefaring Civilisation, Seizo The World Of Steady Supply, A Place Glowing a Brilliant Red i Earthlings) objedinjenih temom vanzemaljske civilizacije i problematikom suvremenog života. Uz elemente performansa, kroz paletu različitih glazbenih žanrova, dodavši pojedinim skladbama i vokale Anabele Barić i Maje Rivić, kroz širi koncept angažirao je glazbenike na nizu razina.

Poznat publici Jazz orkestra HRT-a kao dugogodišnji član i solist orkestra, koji osim kao alt-saksofonist djeluje i kao flautist, klarinetist te skladatelj, Miro Kadoić (1962.) izabrao je tri skladbe iz različitih razdoblja svojega stvaralaštva: Moonflowers za koju je dobio Porina 2012., Voodoobudha Nite, te Monster in the Garden. Inventivnim aranžmanima posvjedočio je svoje dugogodišnje bigbandovsko iskustvo te jazzersku imaginaciju koja pruža mnoštvo prigoda za improviziranje.

Jazz gitarist, skladatelj i aranžer, Zoran Šćekić (1972.) još je u sezoni 2011./2012. uz Jazz orkestar HRT-a predstavio projekt Spiralne kronike kojim je prikazao cijelu galeriju jazz i srodnih stilova, ali i šire. Za ovu je prigodu iz tog, svojevrsnog ciklusa, izabrao tri skladbe - Old Ringelspiel, When Stalker Becomes a Walker i One – pridodavši im tradicijom nadahnut Istarski  ples, skladbu koju je Jazz orkestar HRT-a zabilježio i na svojemu albumu U sredi našeg sela (2012.).