Petrit Çeku nastupio u ciklusu Kanconijer

Četvrtak, 20. veljače u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Tonči Bilić, dirigent
Solist: Petrit Çeku, gitara

Program:
Maurice Ravel: Pavana za preminulu infantkinju
Joaquín Rodrigo: Concierto de Aranjuez, za gitaru i orkestar
John Adams: Harmonium, za zbor i orkestarTreći koncert u ciklusu Kanconijer upriličili su Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića. Naziv koncerta – Harmonium – osim što je upućivao na djelo jednog od najutjecajnijih suvremenih skladatelja, Johna Adamsa, objedinio je i sklad španjolskim koloritom nadahnutih rukopisa Mauricea Ravela u Pavani za preminulu infantkinju te Joaqína Rodriga u Conciertu de Aranjuez u kojem se kao solist, nastupajući u toj ulozi prvi put uz Simfonijski orkestar HRT-a, željno iščekivao Petrit Çeku.

Izuzetan talent mladog gitarista priznat po cijelom svijetu, ovaj put se pretočio u tankoćutne zvuke Concierta de Aranjuez, glasovitog koncerta za gitaru i orkestar Joaqína Rodriga iz 1939., inspiriranog vrtovima španjolskog kralja u Aranjuezu nedaleko Madrida. Nadahnutu i sugestivnu Çekuovu interpretaciju u pratnji Simfoničara zamijenio je gromoglasan pljesak, koji je izmamio i solistički dodatak: Sjećanja na Alhambru Francisca Tarrege.

Već je i uvodna skladba koncerta naznačila osebujnost španjolskog ozračja: Pavana za preminulu infantkinju, djelo koje je autoru Maurice Ravelu (1875. – 1937.) v1902. kada ga je prvi put javno izveo španjolski pijanist Ricardo Viñes donijelo veliku popularnost. Izvorno skladanu za klavir, Ravel je Pavanu 1910. preradio za orkestar i tako joj osigurao omiljenost na koncertnim programima.

U drugome dijelu programa, Simfonijskom orkestru HRT-a pridružio se Zbor, kako bi pri put hrvatskoj publici predstavili skladbu Harmonium američkog skladatelja Johna Adamsa (1947.), poznatog kao jednog od glavnih predstavnika glazbenog minimalizma. Na narudžbu Simfonijskog orkestra San Francisca i poticaj dirigenta Eda de Waarta, napisao je Harmonium za zbor i orkestar, uglazbivši u njemu tekstove engleskog pjesnika i satiričara s prijelaza u 17. stoljeće Johna Donnea i američke pjesnikinje 19. stoljeća Emily Dickinson. Djelo je praizvedeno 1981., a danas se svrstava među klasike suvremenog repertoara.