Obilježena 100. obljetnica rođenja Stjepana Šuleka u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 27. ožujka u 18 sati
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Pavle Dešpalj, dirigent
Vladimir Krpan, klavir

Program:

Otvorenje izložbe Oko glazbe – svjedočanstva i zapisi iz umjetnikove ostavštine
Priredila: Eva Sedak

Predstavljanje albuma Stjepan Šulek (1914. – 1986.): 8 simfonija
Izdavači: Cantus, HDS, HRT

Koncert:
Stjepan Šulek
3. koncert za klavir i orkestar u C-duru

Stjepan Šulek
7. simfonija
 


U povodu 100. obljetnice rođenja Stjepana Šuleka (1914. – 1986.) u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a, sinoć, 27. ožujka, priređena je jedinstvena svečanost koja je objedinila promociju CD-a, izložbu i koncert.

Koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Pavla Dešpalja uz solista Vladimira Krpana prethodilo je predstavljanje peterostrukog nosača zvuka sa svih osam Šulekovih simfonija u izdanju HRT-a, Cantusa i HDS-a, te otvorenje izložbe Stjepan Šulek: Svjedočanstva i zapisi iz umjetnikove ostavštine koju je organizirao Fond Stjepan Šulek, a priredila muzikologinja Eva Sedak. Haris Nonveiller u ime Fonda Stjepan Šulek osvrnuo se na suradnju HRT-a i Cantusa pri izdavanju CD-a koji obuhvaća arhivsku građu, ali i nove snimke Šulekovih simfonija, kao i na trud uložen u postavljanje izložbe. Ivana Kocelj, u ime HRT-a naglasila je ekskluzivnost izdanja kao cjelovitog simfonijskog opusa Stjepana Šuleka pri čijem je ostvarivanju, kao dirigent ali i kao izbornik snimki, osobit pečat ostavio maestro Pavle Dešpalj kao najdosljedniji i najupućeniji promicatelj Šulekove umjetnosti. Zoran Juranić se, kao predstavnik Hrvatskog društva skladatelja, osvrnuo na poziciju Šuleka kao simfoničara i važnost njegova opusa za hrvatsku glazbu, a Eva Sedak je, kao priređivačica izložbe, ukazala na golemu privatnu ostavštinu skladatelja i zahtjevnost izbora, zahvalivši se na skladateljevoj udovici Nevenki Šulek, na ustupanju materijala.Koncert koji je uslijedio znakovito je podsjetio na važne veze skladatelja i njegovih protagonista: Treći koncert za klavir i orkestar u C-duru Šulek je skladao 1970. i posvetio ga pijanistu Vladimiru Krpanu koji ga je praizveo u Zagrebu, uz Simfonijski orkestar Radio-televizije Zagreb pod ravnanjem autora, 14. travnja 1971. Vladimir Krpan stoga je i ovaj put preuzeo tumačenje solističke dionice, odazvavši se, na kraju izvedbe, i dodatkom: Preludijem za klavir Stjepana Šuleka.Među osam simfonija koje su nastajale između 1942. i 1981., Sedma simfonija, uz posljednju Osmu, okrunjuje Šulekov monumentalan simfonijski opus. Sedma, završena u veljači 1979., praizvedena je u Osoru, 4. srpnja 1979., kada je Zagrebačkom filharmonijom ravnao Pavle Dešpalj. 

Snimku koncerta i razgovor s umjetnicima poslušajte na http://radio.hrt.hr/aod/koncert-u-povodu-100-obljetnice-roenja-stjepana-suleka/59986/ do četvrtka, 3. travnja.