Jazz u ozračju tambure uz ugledne goste

Nedjelja, 6. travanj u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti:
Zdenka Kovačiček
Lela Kaplowitz
Vanja Lisak, klavir
Matija Dedić, klavir
Filip Novosel, brač
Robert Polgar, saksofon
Krunoslav Benko, bubnjevi

Peti koncert u ovoj sezoni Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda protekao je u ozračju jazza, ili točnije - bio je to jazz u ozračju tambure. Izabravši poznate jazz standarde i evergreene u aranžmanima posebno pripremljenima za ovu prigodu, Tamburaški orkestar HRT-a udružio se s nekima od najugledniji naših jazz glazbenika i ostvario koncert prepun dobrog muziciranja i pozitivne atmosfere.

Osebujan spoj tradicije i jazza, kojim je mahom bio protkan cijeli koncert, na idealan je način najavila skladba Zlatne tambure Miljenka Prohaske nastala upravo za Tamburaški orkestar HRT-a i njihovu, sada već davnu, 60. obljetnicu djelovanja. Uslijedili su instrumentali Take the „A“ Train (aranžman K. Gabaj), te Moonlight Serenade (aranžman Z. Potočnik), a potom i prvi gost – Filip Novosel sa skladbom Mista Dance i to u njegovu aranžmanu. Filipu Novoselu pripada posebno mjesto u na hrvatskoj, ali i svjetskoj jazz sceni kao jedinom studentu jazz na tambure i to na prestižnoj The New York School for Jazz and Contemporary Music. Svoje umijeće na braču pokazao je i uz Tamburaški orkestar HRT-a u spomenutoj skladbi, te u vlastitoj Wanna Jam, a potom i u obradi N. Kalogjere hita koji proslavio Louis Armstrong – Hello Dolly, u kojem je nastupio uz saksofonista Roberta Polgara, zamijenivši tako Stjepana Jimmya Stanića koji nažalost zbog bolesti, nije mogao održati najavljeni nastup. Udružio se i s Matijom Dedićem u još jednoj vlastitoj obradi – My Favorite Things.

Matija Dedić je pak svoj osobit i prepoznatljiv jazzistički pečat na klaviru podario tradicijskoj Dremle mi se, dremle (obr. Z. Dvoržak), te Dugo me  nije bilo Arsena Dedića u obradi S. Mihaljinca, u kojoj je potporu, osim od Tamburaškog orkestra HRT-a, dobio i od Roberta Polgara na klarinetu i saksofonu.Naša ugledna jazz vokalistica Lela Kaplowitz zadivila je interpretacijama Summertime (obr. S. Leopold), Ching, Ching, Ching (obr. A. Gelo), te Air Mail Special (obr. Z. Potočnik), a Zdenka Kovačiček se i ovaj put pokazala kao istinska dive naše jazz i rock scene otpjevavši, uz pratnju Vanje Lisaka, Is You Or Is You Ain't My Baby (u prepjevu M. Doležala kao Jesi ili nisi moja draga i u obradi S. Leopolda), te I Can't Give You Anything But Love (obr. L. Udjbinac).

Treba još spomenuti i Dubravka Češnjaka na mandolini i Krstu Lalića na braču odnosno gitari koji su se istakli kao solisti u skladbama Undecided i Every Summer Night, de dakako doprinos cijelog Tamburaškog orkestra HRT-a na čelu s maestrom Sinnišom Leopoldom, koji su se standardom Pennsylvania 6-5000 Glenna Millera u obradi Tomislava Uhlika oprostili s publikom u Studiju Bajsić.