Maestro Valerij Poljanski oduševio publiku Majstorskog ciklusa

Četvrtak, 10. travnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinski

Simfonijski orkestar HRT-a
Valerij Poljanski, dirigent
Aleksandar Buzlov, violončelo

Program:
Josip Štolcer Slavenski: Balkanofonija, simfonijska suita, op. 10
Dmitrij Šostakovič: 1. koncert za violončelo i orkestar u Es-duru, op. 107
Sergej Rahmanjinov: Simfonijski plesovi, op. 45

U programu osmog ovosezonskog koncerta Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a gostovali su veliki ruski maestro Valerij Poljanski i mladi violončelist Aleksandar Buzlov u programu koji je predstavio neke od najsjajnijih orkestralnih i koncertnantnih partitura.

Program je otvorilo djelo koje se nakon praizvedbe 1928. izvodilo širom Europe, te ga je među ostalima, izvela i Berlinska filharmonija pod vodstvom Ericha Kleibera – Balkanofonija, op. 10, simfonijska suita u sedam stavaka (Srpski ples, Albanska pjesma, Ples derviša, Grčka pjesma, Rumunjski ples, Moja pjesma, Bugarski ples) Josipa Štolcera Slavenskog. Na domaćim koncertnim programima nije ga bilo duže vrijeme, a sada je zaživjelo u iznimnoj interpretaciji maestra Valerija Poljanskog pod čijim će vodstvom Simfonijski orkestar HRT-a djelo i snimiti za fonoteku Hrvatskoga radija.

U drugoj točki, Prvom koncertu za violončelo i orkestar u Es-duru, op. 107 Dmitrija Šostakoviča, Simfonijskom orkestru HRT-a i maestru Poljanskom na podiju se pridružio violončelist Aleksandar Buzlov (1983.) kojega međunarodna kritika svrstava među najtalentiranije violončeliste mlađe generacije ruskih glazbenika i istinskim predstavnikom ruske škole violončela. Djelo čiji je nastanak potaknuo veliki Mstislav Rostropovič koji ga je i praizveo, u njegovoj je interpretaciji pokazalo svu raznolikost skladateljeve bujne imaginacije. Koliko je zadivio svojom kreacijom posvjedočio je buran pljesak prisutnih, na što se odazvao Sarabandom iz 3. suite za solo violončelo J. S. Bacha.

Program je zaokružilo istinsko slavlje orkestracije – Simfonijski plesovi, op. 45 Sergeja Rahmanjinova. Maestro koji se svakako može smatrati stručnjakom za partiture svojih zemljaka, poveo je Simfoničare kroz raskoš zanimljivih harmonija, osobitih instrumentalnih boja te raznolike građe posljednjeg Rahmanjinovljeva numeriranog opusa.

Maestro Valerij Poljanski koji je stekao reputaciju kao dirigent  koji s rijetkom vještinom kombinira vještinu orkestralnog i zborskog dirigiranja, ostaje u Hrvatskoj kako bi u utorak, 15. travnja predvodio i korizmeni koncert Zbora HRT-a u zagrebačkoj katedrali na čijem će programu biti Veliki tjedan, op. 58 Aleksandra Grečanjinova.

Snimku koncerta poslušajte na http://radio.hrt.hr/aod/koncert-simfonijskog-orkestra-hrt-a/62012/ do četvrtak, 17. travnja.