Zbor HRT-a nastupio pod vodstvom maestra Valerija Poljanskog

Utorak, 15. travnja u 20 sati
Zagrebačka katedrala

Zbor HRT-a
Valerij Poljanski, dirigent

Program:
Aleksandar Grečanjinov: Veliki tjedan, op. 58

Nakon 2011. kada je u ciklusu Sfumato predvodio izvedbu Liturgije sv. Ivana Zlatoustog Sergeja Rahmanjinova, veliki ruski maestro Valerij Poljanski ponovno je 15. travnja 2014., u zagrebačkoj katedrali, gostovao na čelu Zbora HRT-a i hrvatskoj publici predstavio još jedno kapitalno djelo ruskog vokalnog stvaralaštva – Veliki tjedan, op. 58 Aleksandra Grečanjinova.

Karajan među zborovođama, kako je Valerija Poljanskog prozvala svjetska kritika, zaslužan, kao šef-dirigent i umjetnički voditelj, za svjetsku slavu Ruske državne simfonijske kapele, smatra se rijetkim primjerom glazbenika koji kombinira vještinu i tehniku zborskog i orkestralnog dirigenta. Upravo je zahvaljujući njemu Veliki tjedan Aleksandra Grečanjinova ponovno zaživio na koncertnim programima. Praizveden u Moskvi 1912., monumentalni ciklus od trinaest stavaka koji uglazbljuje slobodan izbor tekstova iz kanona Pravoslavne crkve, povezanih temom Velikoga tjedna, u sovjetskoj je Rusiji pao u zaborav, te se u cijelosti nije izvodio sve do 1990-ih. Tada ga je oživio Valerij Poljanski sa svojom Ruskom državnom kapelom, zabilježivši ga prvi put i na snimci 1994. Iako je primjer slijedilo još nekoliko zborova, djelo je na Zapadu još uvijek prilično nepoznato. Zahvaljujući suradnji Zbora HRT-a i maestra Poljanskog, i zagrebačka je publika imala prigodu čuti ostvarenje koje se ubraja među najraskošnija uglazbljenja ruskih pravoslavnih tekstova, po dosegu, usporedivo s Cjelonoćnim bdijenjem, op. 37 Sergeja Rahmanjinova (kojim je Zbor HRT-a započeo ovu sezonu ciklusa Sfumato).

Autoritativno vodstvo maestra Poljanskog, umijeće članova Zbora HRT-a među kojima su se kao solisti istakli alt Martina Borse i tenor Ivo Gianni Gamulin, te spoj tradicionalnog crkvenog stila i slobodnog tretiranja teksta kroz impresivne harmonije i melodije a cappella suzvučja, privukli su u zagrebačku katedralu brojne poklonike vrhunskog vokalnog izričaja koji su posvjedočili muziciranju dostojnom uzvišenosti Velikoga tjedna.

Snimka koncerta na programu je Hrvatske televizije u četvrtak, 17. travnja u 18.43 na Trećem programu.