Sjajna suradnja pijanistice Olge Kern i maestra Markovića u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 8. svibnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Aleksandar Marković, dirigent
Olga Kern, klavir
 

Program:
Olja Jelaska: Modri val (praizvedba)
Sergej Rahmanjinov: Rapsodija na Paganinijevu temu, op. 43
Nikolaj Rimski Korsakov: Šeherezada, simfonijska suita, op.35

Publika Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog imala je prigodu čuti program koji je uz odabir majstorskih djela ruskih skladatelja – Sergeja Rahmanjinova i Nikolaja Rimski-Korsakova – donio i praizvedbu novog djela splitske skladateljice Olje Jelaske naslovljenog Modri val.

Program je predvodio maestro Aleksandar Marković, jedan od najsvestranijih dirigenata svoje generacije koji je ovim nastupom treći put u ovoj sezoni Majstorskog ciklusa, stao na čelo Simfonijskog orkestra HRT-a, i to nakon uspjeha s koncertima 2009. i 2012. godine, te nakon što je prošloga ljeta predvodio Simfoničare na otvorenju 38. Osorskih glazbenih večeri i na nastupu na splitskom Peristilu u sklopu 59. Splitskog ljeta koji zaslužio nagradu Judita.Ovaj, najnoviji nastup, otvorio je spomenutim djelom Olje Jelaske, simfonijskom pjesmom Modri val koja, kako je skladateljica zapisala, predstavlja određene novosti u njezinu stvaralaštvu, ali i nastavak njezina osobnog skladateljskog putovanja, ovaj put nalazeći pokretača inspiracije u vodi: „Voda koja donosi  novu energiju i promjenu, iz trenutka u trenutak ruši ono prethodno a zatim ponovno gradi i tako u krug. Glazba-voda – ljudska svijest-zakoni fizike, toliko blisko, a toliko različito.“

U središnjoj točki programa – Rapsodiji na Paganinijevu temu za klavir i orkestar, op. 43 Sergeja Rahmanjinova – svojim pijanističkim majstorstvom prisutne je zadivila Olga Kern, ruska pijanistica koja je pažnju međunarodne javnosti privukla pobjedom na prestižnom pijanističkom natjecanju Van Cliburn 2001. Danas se svrstava među ponajbolje pijaniste svoje generacije, a u raskošnoj i vratolomnoj solističkoj dionici Rahmanjinovljeva ostvarenja mogli smo čuti i zašto. Virtuoznost u baratanju rukopisom skladatelja kojeg se i danas smatra najboljim pijanistom svih vremena, s kojim je, kako navodi u biografiji, vežu i obiteljske veze, potvrdila je dodatkom - izvedbom četvrte skladbe iz njegova ciklusa Moment musicaux.

Simfonijski je orkestar HRT-a, pod vodstvom maestra Markovića, pak potvrdio vladanje slojevitim i živopisnim orkestracijskim zahvatima kako Rahmanjinova tako i Nikolaja Rimski-Korsakova, i to njegove maštovite, egzotikom obojene Simfonijske suite „Šeherezada“, op. 35 čijoj je dojmljivosti, uz ostale članove orkestra, solističkim istupima osobito doprinijela koncert-majstorica Mirjam Pustički-Kunjko.

Koncert je uvršten u sezonu Europske radijske unije te će biti emitiran u ponedjeljak, 12. svibnja u 20.05 putem satelita za niz članica EBU-a, te na Trećem programu Hrvatskoga radija.