Tamburaški orkestar HRT-a zaključio ovu sezonu uz antologiju tamburaške glazbe

Nedjelja, 25. svibnja u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Tamburaški orkestar HRT-a 
Siniša Leopold, dirigent

Gosti:
Rade Šerbedžija
Renata Sabljak
Đani Stipaničev
Miroslav Živković

Voditeljica: Ljiljana Vinković

Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda zaključio je ovu sezonu ciklusa U ozračju tambure uz uvažene goste, vokalne soliste – Renatu Sabljak, Đanija Stipaničeva, Miroslava Živkovića i Radu Šerbedžiju. Zaključak sezone pripao je antologiji tamburaške glazbe, „orkestralnim skladbama koje su ostavile važan trag u povijesnom razvoju tamburaške glazbe, i pjesmama koje su se zahvaljujući tamburašima zadržale u narodu“, kako je najavio maestro Leopold.

Uz instrumentale koje su naši uvaženi skladatelji napisali za tamburaški orkestar – Instrumentalne preobrazbe starohrvatske pučke pjesme Igora Kuljerića, Varijacije Emila Cossetta, Pjesmu i ples Josipa Kaplana, Samoborski ples Tihomila Vidošića, Povratak Tauern Expressom Brune Bjelinskog – na programu su bila i brojna antologijska uglazbljenja koja se i danas rado pjevaju. Bariton Miroslav Živković podsjetio je na Vu plavem trnaci Đure Prejca u obradi Bože Potočnika, koji je također načinio aranžman starogradske Da smo se ranije sreli, a svoj raskošni vokal tu je iskazala Renata Sabljak. Stavi svjetiljku u prozor skladba je Vilibalda Čakleca, Drage Britvića i Siniše Leopolda koja je 1995. osvojila Porina za najbolju skladanu folklornu pjesmu; tumačio ju je tada Vice Vukov, a novu kreaciju čuli smo u izvedbi Đanija Stipaničeva koji je u duetu s Renatom Sabljak izveo starogradsku pjesmu Kad bi ove ruže male. Pjesma Milovo sam garave i plave zauzima posebno mjesto u povijesti hrvatske glazbe; stihove je napisao Ivan Kozarac početkom 20. stoljeća, a uglazbio Ivo Tijardović. Izvodili su je brojni tamburaški sastavi i pjevači, a ovaj put otpjevao ju je Miroslav Živković u obradi Julija Njikoša.

Glazbenik kojega se smatra jednim od začetnika hrvatske tamburaške glazbe – Pajo Kolarić – posvetu je dobio kroz skladbu Tambura Paje Kolarića Josipa Andrića i solistički nastup Krste Lalića na braču, te kroz vlastitu skladbu Miruj, miruj, srce moje u obradi Julija Njikoša. Otpjevao ju je posebni gost večeri – Rade Šerbedžija pridodavši svojemu nastupu i Škripi đeram u obradi Ranka Purića, te Panonske trešnje koje je Arsen Dedić napisao upravo za njega.Pozivima na bis odazvali su se i Renata Sabljak i Đani Stipaničev otpjevavši duet iz našeg prvoga pučkog tamburaškog mjuzikla Janica i Jean čiji je autor Siniša Leopold, a svi gosti udružili su se u izvedbi doista antologijske Pjevat će Slavonija.