Zaključak Sfumata uz Rossinijevu ''Malu svečanu misu''

Utorak, 27. svibnja u 20 sati
Muzej Mimara

Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigent

Solisti:
Kristina Kolar, sopran
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Jacques le Roux, tenor
Ivica Čikeš, bas

Danijel Detoni, Srebrenka Poljak, klaviri
Pavao Mašić, harmonij

Program:
Gioachino Rossini: Petite messe solennelle, za soliste, zbor, dva klavira i harmonij

Zbor HRT-a je pod ravnanjem šefa-dirigenta, maestra Tončija Bilića, zaključio ovu sezonu ciklusa Sfumato u Muzeju Mimara, izvevši Petite messe solennelle – Malu svečanu misu Gioachina Rossinija. U izvedi su, uz Zbor HRT-a, sudjelovali solisti, sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Jacques le Roux i bas Ivica Čikeš, a pratili su ih Srebrenka Poljak i Danijel Detoni za klavirima te Pavao Mašić na harmoniju.

Kasni opus proslavljenog opernog majstora, nastao četiri godine prije njegove smrti, svjedoči o intimnom skladateljevu pristupu djelu, iako ga je napisao za prigodu posvećenja kapele svojega prijatelja grofa Pillet-Willa, te je i praizveden na privatnoj ceremoniji. Riječ je vrlo osobnom djelu, „posljednjem grijehu moje starosti“ kako ga je Rossini nazvao, o čemu svjedoči i originalan sastav za koji je izvorno pisano: dvanaest glasova, dva klavira i harmonij. Iako je tri godine kasnije načinio i orkestralnu verziju, Rossini je preferirao izvornik, a upravo je uz tu, izvornu instrumentalnu pratnju, Misa zaživjela sinoć u Muzeju Mimara. Zborskim i solističkim vokalnim pasažama to je podarilo osobitu efektnost, pri čemu je istaknuto mjesto preuzela pijanistica Srebrenka Poljak, ostvarivši upečatljive solističke istupe.

Da je riječ o ostvarenju proslavljenog opernog majstora, svakako svjedoči bogata razrada vokalnih dionica, pri čemu su se i članovi Zbora HRT-a i solisti pod vodstvom maestra Bilića redom iskazali kao vrsni tumači zahtjevnog Rossinijeva jezika i partiture čiji je opseg u suprotnosti s naslovom. U vokalnom smislu, Rossini je pružio brojne mogućnosti za iskazivanje vještina, čime su i prvakinja riječke opere Kristina Kolar, i mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, i gost, južnoafrički tenor Jacques le Roux, i nacionalni operni prvak Ivica Čikeš, potvrdili svoj status vrsnih vokalnih interpreta.

Snimku koncerta poslušajte na http://radio.hrt.hr/slusaonica do utorka, 3. lipnja.