Obljetnički nastup prve flautistice Simfonijskog orkestra HRT-a

Četvrtak, 29. svibnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
André de Ridder, dirigent
Tamara Coha Mandić, flauta

Program:
Richard Strauss: Don Juan, simfonijska pjesma 
Mladen Tarbuk: Koncert za flautu i orkestar
Béla Bartók: Koncert za orkestar, Sz116

Pretposljednji ovosezonski koncert u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a obilježilo je proslavljanje dvadesete obljetnice djelovanja Tamare Cohe Mandić na mjestu prve flautistice Simfoničara. Tom je prigodom stoga nastupila kao solistica u, za nju napisanom, Koncertu za flautu i orkestar Mladena Tarbuka, i to pod ravnanjem gosta, maestra Andréa de Riddera.

Maestro de Ridder, reputacije svestranog dirigenta koji hrabro spaja najrazličitije žanrove surađujući i s najvećim svjetskim orkestrima i glazbenicima kao što su Uri Caine ili članovi banda Gorillaz, u sinoćnjem je programu zacijelo pronašao zadovoljavajući izazov kombiniranja novoga i tradicionalnog. Spomenuta, središnja točka programa, Tarbukov Koncert za flautu i orkestar u interpretaciji Tamare Cohe Mandić, podsjetila je na osebujnu zvučnost ne samo solističke dionice već i orkestralnih zahvata koje je skladatelj osmislio još 2001. kada je djelo i praizvedeno pod njegovim ravnanjem. Solistica je i tada bila Tamara Coha Mandić; Koncert je nastao upravo na njezin poticaj. Svojom zahtjevnošću, istraživanjem mogućnosti flaute i njezina interpreta, spregom s orkestralnim pasažama predstavlja istinski doseg flautističkog repertoara, ali otvara i izvanglazbena promišljanja flaute kao „ptice Bajke koja leti od naroda do naroda tražeći sebi nastan“, kako je skladatelj pojasnio svoju četverostavačnu koncepciju.

Program su upotpunila  dva remek-djela orkestralne literature. Koncert je otvorila Simfonijska pjesma „Don Juan“ Richarda Straussa, skladba intenzivna dramatskog tijeka koja portretira karakter naslovnog protagonista kroz moćnu i blistavu orkestraciju, ali i profiliranje solističkih istupa.

Jednake interpretativne izazove, ako ne i veće, pred članove Simfonijskog orkestra HRT-a postavio je Koncert za orkestar Béle Bartóka, poznat i kao jedno od najpristupačnijih skladateljevih ostvarenja te kao jedna od najsjajnijih orkestralnih i koncertnantnih partitura koja je, uz autoritativno vodstvo maestra de Riddera, istakla angažman svakog pojedinog člana orkestra.