Impresivna završnica ove sezone uz udaraljkaše Ivanu Bilić i Sveta Stojanova

Četvrtak, 5. lipnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Jonathan Tillbrook, dirigent
Ivana Bilić i Svet Stojanov, udaraljke

Ottorino Respighi: Rimske fontane, simfonijska pjesma
Krešimir BaranovićSinfonietta, za gudački orkestar
Antonín DvořákKarneval, uvertira, op. 92
Avner DormanSpices, Perfumes, Toxins!, koncert za udaraljkaški duo i orkestar


Za sjajnu završnicu ove sezoen Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a pobrinuli su se, uz Simfoničare, britanski maestro Jonathan Tilbrook, te zvijezde večeri – udaraljkaši Ivana Bilić i Svet Stojanov.

Maestro koji, uz ostalo, iza sebe bilježi nastupe u najuglednijim koncertnim prostorima Velike Britanije, program je koncipirao kao svojevrsni crescendo, otvorivši koncert sugestivnom simfonijskom pjesmom Rimske fontane Ottorina Respihija, nakon koje se, nakon duljeg vremena, mogla čuti narodnim elementima obojena Sinfonietta za gudače Krešimira Baranovića nastala kao prerada njegova Gudačkog kvarteta iz 1924. Energična i raskošno orkestrirana UvertiraKarneval“ Antonína Dvořáka zagrijala je atmosferu za vrhunac programa – Koncert za udaraljkaški duo i orkestar naslovljen Spices, Perfumes, Toxins! suvremenog izraelskog skladatelja Avnera Dormana u kojem su se udružili vrsni udaraljkaši -  virtuoz marimbe, prva timpanistica Simfonijskog orkestra HRT-a i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu -Ivana Bilić, i bugarski udaraljkaš koji s jednakim uspjehom gradi karijeru koncertnog udaraljkaša i sveučilišnog pedagoga u SAD-u i u Europi – Svet Stojanov.

Uspjeh koji je djelo postiglo nakon praizvedbe 2006. godine kada su ga izveli udaraljkaški duo PercaDu, Izraelska filharmonija i Zubin Mehta potvrdio se i ovom, prvom hrvatskom izvedbom: „Koncert sadrži punu paletu ne samo instrumenata već i glazbe. Imate sve – od melodične i egzotične glazbe preko živopisnog i brzog tijeka, do nečega što je uzbudljivo, puno pokreta i ritma; tako skladba i završava. To je potpuno iskustvo; ako je netko znatiželjan o udaraljkama, ovo će vjerojatno biti jedno od najpotpunijih iskustava koje može imati“, opisao je uoči nastupa Svet Stojanov, a publika je burnim i dugotrajnim pljeskom potvrdila da su i djelo i interpretacija ispunili, pa i nadišli, očekivanja.