Glazba i grad - Svečanost glazbe otvaraju Tamburaški orkestar i Jazz orkestar HRT-a

Petak, 20. lipnja u 18.00
Trg kralja Tomislava Zagreb

Tamburaški orkestar HRT-a
Renata Sabljak & Đani Stipaničev
Siniša Leopold, dirigent

* * *Petak, 20. lipnja u 21.00
Marko Tolja & Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent

Stvarati glazbu – moto je inicijative pokrenute još 1981. pri francuskom ministarstvu kulture. Učiniti glazbu dostupnu svima i svugdje, potaknuti amaterske i profesionalne glazbenike na muziciranje izvan strogih okvira koncertnih dvorana, na otvorenim prostorima, doprijeti do što šire publike - ideja je koja je zaživjela već sljedeće, 1982. godine u Parizu kao Fête de la musique - Svečanost glazbe – dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim. Ideja se od tada pretvorila u međunarodni fenomen: širom svijeta, na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.

Ove godine, ne samo na 21. lipnja, već i dan ranije, 20. lipnja, prostor takvoga užitka bit će zagrebački Tomislavov trg na kojemu će četiri ansambla HRT-a – Tamburaški orkestar, Jazz orkestar, Zbor i Simfonijski orkestar – tijekom dvije večeri, u najboljoj maniri profesionalnog muziciranja Zagrepčanima i svima koji se u gradu zateknu tijekom dviju večeri ponuditi širok repertoarni raspon.

Svečanost će otvoriti Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda, uz uvijek rado viđene i slušane goste, pjevače i glumce Gradskog kazališta Komedija – Renatu Sabljak i Đanija Stipaničeva. Osim instrumentalnih skladbi izvornih ili obrađenih, kao što su Zagrebačka promenada, Vrtuljak, Potpuri hrvatskih plesova i pjesama, Baltazar ili Kolo iz operete Barun Trenk, Tamburaši će uz svoje goste, oživjeti stari duh Zagreba kroz pjesme Tebi grade moj, Da sem ti z lasima zvezala ruke, Suza za zagorske brege, Golubovi, Moj Zagreb tak imam te rad


Program prve večeri nastavit će jedan od najdugovječnijih europskih big bandova, Jazz orkestar HRT-a, i to pod vodstvom Saše Nestorovića, uz gosta - Marka Tolju.

Popularni Marko Tolja i članovi Jazz orkestra HRT-a stvorili su već prepoznatljivi stil nastupa, uvijek prožet sjajnom razmjenom energije i muzikalnosti. Na repertoaru će se naći standardi poput Lady Is a Tramp, I've Got You Under My Skin, Fly Me To the Moon, Sway, Ain't That a Kick, i neki drugi hitovi u retro aranžmanima poput Crazy Little Thing, Smells Like Teen Spirit, Jump…  Dakako članovi Jazz orkestra HRT-a i Saša Nestorović izvest će i svoje prepoznatljive točke poput jazz i latino uspješnica Count Bubba i Chick On the Grill.

Izravni prijenos koncerta Jazz orkestra HRT-a na HTV3.

Ulaz slobodan.