Zakiya Hooker i gosti u sjajnoj blues svirci s Jazz orkestom HRT-a

Srijeda, 18. lipnja u 20 sati


Mala dvorana Vatroslava Lisinskog

Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent

Gosti: 
Zakiya Hooker, John Lee Sanders, Chris James, Frank Folgman, Krešo Oremuš

Pod geslom Blues-Soul-Jazz With Big Band Sound Jazz orkestar HRT-a nastupio je uz goste – ugledne blues glazbenike međunarodnih karijera: austrijskog gitarista Franka Folgmanna, pjevača Chrisa Jamesa, pjevača, saksofonista, klavijaturista i aranžera Johna Lee Sandersa te pjevačicu Zakiyu Hooker, a pridružio im se i naš poznati blues glazbenik na usnoj harmonici – Krešo Oremuš. I on i Frank Folgmann na gitari, svojim su zvukom, uz izvrsna sola, upotpunili zvuk Jazz orkestra HRT-a pod vostvom Saše Nestorovića u većini aranžamana, koje je za ovu prigodu načinio John Lee Sanders. Suradnja tih glazbenika i Jazz orkestra HRT-a rezultirala je eksplozivom energijom koja je tekla od prve, instrumentalne skladbe, Count Bubba, preko autorskih skladbi Johna Lee Sandersa i Zakiye Hooker, do glazbe Kevina Moorea (Dangerous Mood) i Jamesa Witherspoona (Goin' Down Slow), te istinskih legendi američkog bluesa odnosno soula i funka – Johna Lee Hookera (I Wanna Hug You, Kiss You) i Johnnya Guitar Watsona (I Want To Ta Ta You).

Kći Johna Lee Hookera, Zakiya Hooker i sama je ostvarila značajnu karijeru blues pjevačice, a osim što je karizmatičnom interpretacijom predstavila vlasitite skladbe Love Hotel, What Am I Gonna Do, Keeping It Real i Cold Cold Feeling, promiče i naslijeđe svojega oca, podsjećajući na njegov legendarni zvuk. Redovita je suradnica Johna Lee Sandersa koji je surađivao i s njezinim ocem, i do sada osvojio niz američkih nagrada na području bluesa. Zašto slovi za glazbenika koji  „za klavirom može oživjeti miris teksaškog roštilja, zvukove ulične parade u New Orleansu i dušu delte Mississippija“ čulo se u njegovim skladbama It's All Blues To Me, Sorry Shade Of Blue, Foreclose On The House of Love, Blue Eyes Gone i One Crazy Night. Njihov je pak bliski suradnik Chris James, pjevač i producent koji producirao sva četiri albuma Zakiye Hooker kao i posljednji album njezina oca, a u Zagrebu se predstavio kao vrstan soul pjevač.
Upravo zahvaljujući dosadašnjim suradnjama Kreše Ormuša s gostujućim glazbenicima, okupili su se i u ovom projektu - A Night of Blues, te udružili s Jazz orkestrom HRT-a, a suradnja je rezulturala sjajnom svirkom zaključenom zajedničkom izvedbom još jednog hita legendarnog bluesera – One Bourbon, One Scotch, One Beer Johna Lee Hookera.