Istinska svečanost glazbe na zagrebačkom Tomislavavu trgu


Petak, 20. lipnja u 18.00
Trg kralja Tomislava Zagreb

Tamburaški orkestar HRT-a
Renata Sabljak & Đani Stipaničev
Siniša Leopold, dirigent

* * *

Petak, 20. lipnja u 21.00
Marko Tolja & Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent


* * * 

Subota, 21. lipnja u 20.45
Trg kralja Tomislava Zagreb

Simfonijski orkestar HRT-a
Ivan Repušić, dirigent

Solisti:
Tomislav Mužek, tenor
Petrit Çeku, gitara
Nikita Boriso-Glebsky, violina

Program:
Georges BizetFarandole, 4. stavak iz orkestralne suite Arležanka br. 2
Giuseppe VerdiBallabili, baletna glazba iz 3. čina opere Otello 
Gioachino Rossini: La Danza, za tenora i orkestar
Giuseppe VerdiZbor Ciganki i matadora iz 2. čina opere Traviata, za zbor i orkestar
Gustav Holst: Mars, donositelj rata, 1. stavak iz orkestralne suite Planeti, op. 32
Stanley MyersCavatina iz glazbe za film Lovac na jelena za gitaru i orkestar
Roland DyensTango en skaï, za gitaru i orkestar
Emmanuel ChabrierEspaña, rapsodija za orkestar
Agustín LaraGranada, za tenora i orkestar
Henryk WieniawskiPolonaise brillante in D-duru, op. 4, za violinu i orkestar
Antonín DvořákSlavenski ples u g-molu, br. 8, op. 46, za orkestar
Johannes BrahmsMađarski ples u g-molu, br. 1, za orkestar
Johann Strauss ml.: Izletnički vlak, polka, op. 281, za orkestar
Petar Iljič ČajkovskiValcer iz 2. čina opere Evgenij Onjegin, za zbor i orkestar
Petar Iljič ČajkovskiValse-scherzo za violinu i orkestar, op. 34 
Aram HačaturjanPles sa sabljama, iz 4. čina baleta Gajane, za orkestar
Jakov GotovacZavršno kolo iz  opere Ero s onoga svijeta, za tenora, zbor i orkestar

Sinoćnjim nastupom Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, uz soliste tenora Tomislava Mužeka, gitarista Petrita Çekua i violinista Nikitu Boriso-Glebskog, zaključena je dvodnevna svečanost glazbe na Trgu kralja Tomislava.

Pod nazivom Glazba i grad, na Tomislavcu se čak dva dana slavio Svjetski dan glazbe – dan kada glazbenici izlaze iz strogih okvira koncertnih dvorana čineći glazbu dostupnu svima i svugdje, svirajući na otvorenim gradskim prostorima. Ideja Svjetskog dana glazbe zaživjela je još 1982. u Parizu pretvorivši se u međunarodni fenomen: širom svijeta, na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.

Zahvaljujući sjajno osmišljenoj pozornici, slavlje glazbe u Zagrebu moglo je početi već u petak, 20. lipnja unatoč kiši: otvorio ga je Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda uz pjevače Renatu Sabljak i Đanija Stipaničeva, starogradskim i narodnim pjesmama oživjevši stari duh Zagreba. Iste večeri Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića, publiku koja je prkosila kiši, ugrijali su jazz i swing standardima iz repertoara Franka Sinatre i Michaela Bubléa.

Konačno, pod vedrim nebom, privlačeći brojne Zagrepčane i goste na jedan od najljepših zagrebačkih trgova, ali i putem izravnog radijskog i televizijskog prijenosta dopirući do slušatelja širom Hrvatske, glazba i grad zablistali su u punom sjaju: Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a proveo je slušatelje kroz neke od najljepših opernih, orkestralnih i solističkih stranica s dominantnom temom plesa iz svih krajeva svijeta, i to iz pera velikana poput Georgesa Bizeta, Giuseppea Verdija, Gioachina Rossinija, Emmanuela Chabriera, Johannesa Brahmsa, Johanna Straussa ml. i Petra Iljiča Čajkovskog s kulminacijom u zanosnom Završnom kolu iz opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca. Pod vodstvom maestra Ivana Repušića, Zadranina koji trenutno niže uspjehe u Njemačkoj, Zboru i Simfoničarima pridružili su se vrsni solisti: naš u svijetu najtraženiji tenor Tomislav Mužek, jednako tražen pobjednik čak devet gitarističkih natjecanja Petrit Çeku, te ruski virtuoz violine Nikita Boriso-Glebsky.

Projetom Glazba i grad ujedno je otvoreno Zagrebačko kulturno ljeto – ZgKUL – koje i ovoga ljeta nudi brojna kulturna događanja na tradicionalnim, i nekim novim, lokacijama hrvatske metropole.