Jazz orketar HRT-a donio blues i salsu na Avantgarde Jazz Festival

Subota, 21. lipnja u 20.30
Gradski trg, Rovinj

Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent
Gosti: Zakiya Hooker, John Lee Sanders, Chris James, Frank Folgmann

* * *

Nedjelja, 22. lipnja u 20.30
Gradski trg, Rovinj

Ricardo Luque & Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent

Na ovogodišnjem izdanju prestižnog Avantgarde Jazz Festivala u Rovinju, Jazz orkestar HRT-a predstavio se u dvije večeri, bluesom, te latino i afro-kubaskim hitovima.

U subotu, 21. lipnja, pred brojnim okupljenima na rovinjskog Gradskom trgu, kao i tri dana ranije u Maloj dvorani Vatrolslava Lisinskog, Jazz orkestru HRT-a pridružili su se iskusni blues i soul glazbenici: pjevači Zakiya Hooker i Chris James, pjevač, klavirist i saksofonist John Lee Sanders, austrijski gitarist Frank Folgmann i naš poznati usni harmonikaš Krešo Oremuš. I tu su, pod vodstvom Saše Nestorovića i u aranžmanima Johna Lee Sandersa, od prve, instrumentalne skladbe, Count Bubba, preko autorskih skladbi Sandersa i Zakiye Hooker, do glazbe Kevina Moorea (Dangerous Mood) i Jamesa Witherspoona (Goin' Down Slow), te istinskih legendi američkog bluesa odnosno soula i funka – Johna Lee Hookera (I Wanna Hug You, Kiss You) i Johnnya Guitar Watsona (I Want To Ta Ta You) sjajnom energijom predstavili pomalo netipičan program za big band.

Dan poslije – nešto sasvim drugačije, vatreni afro-kubanski i latino hitovi, neki i u aranžmanima članova benda: trombonista Mirona Hausera koji je i predvodio svirku, te trubača Antonija Gečeka i Branka Sterpina. Osim što su se članovima orkestra na udaraljkama pridružili Hrvoje Rupčić i Lazaro Amed Hierrezuelo, zvijezda večeri bio je Ricardo Luque, „hrvatski“ Venezuelanac i jedna je od perjanica latino glazbe kod nas: njegov izbrušeni pjevački talent, zaraznu emotivnost i muzikalnost te profinjeni osjećaj za odabir latino i jazz hitova, udruženi s energijom članova Jazz orkestra HRT-a još jednom su oduševili publiku.