Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a za Dan državnosti

Srijeda, 25. lipnja u 20.00
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Aleksandar Kalajdžić, dirigent
Diana Haller, mezzosopran
Program:
Vatroslav Lisinski: Uvertira Bellona, za orkestar


Gioachino RossiniO patria / Di tanti palpiti, arija Tancredija iz opere Tancredi, za mezzosopran i orkestar


Ivan Josip Skender: Uvertira / Domaći / Put u Šumu Striborovu iz opere Šuma Striborova, za zbor i orkestar


Krešimir Baranović: Kolo iz baleta Licitarsko srce, za orkestar


Frano Parać: Završni prizor opere Judita, za zbor i orkestar
U izravnom televizijskom i radijskom prijenosu građani Republike Hrvatske mogli su pratiti svečani koncert u povodu Dana državnosti upriličen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u organizaciji Ureda predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. I ove godine obilježavanje Dana državnosti, kojem su nazočili predstavnici najviših državnih tijela, veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj, predstavnici gospodarskih, znanstvenih, kulturnih i sportskih organizacija te poglavari vjerskih zajednica, uveličali su Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a. Programom koji sjedinjuje izbor iz nekih od najupečatljivijih ostvarenja hrvatske glazbene literature ravnao je maestro Aleksandar Kalajdžić, Zagrepčanin i trenutni generalni direktor Teatra u Bielefeldu u Njemačkoj. Kao solistica nastupila je mezzosopranistica Diana Haller, Riječanka, koju su uspjesi u protekloj sezoni odveli sve do njujorškog Metropolitana.

Nakon prigodne čestitke predsjednika Ive Josipovića, a prije dodjele odlikovanja istaknutim pojedincima, tvrtkama i udrugama za osobite zasluge i doprinos, nastupio je dvojac 2Cellos – Luka Šulić i Stjepan Hauser, izvevši obradu pjesme Ne dirajte mi ravnicu, i posvetivši je stradalima u poplavama u Slavoniji. Mladi glazbenici su se također svrstali među ovogodišnje dobitnike odlikovanja – odlikovani su Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za kulturu.

Nakon ceremonije odlikovanja uslijedio je i koncert Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, te mezzosopranistice Diane Haller koja je izvela ariju iz herojske opere Tancredi Gioachina Rossinija, uz koju je na programu bila glazba hrvatskih autora u rasponu od polovice 19. stoljeća do najnovijih ostvarenja: 1851. godine izvedena Uvertira BellonaVatroslava Lisinskog, ulomci iz opere Šuma Striborova Ivana Josipa Skendera praizvedene 2011. godine na MBZ-u, Kolo iz, u svijetu proslavljenog baleta Licitarsko srce (1924.) Krešimira Baranovića te završni prizor iz nagrađivane opere Judita Frane Paraća, nastale prema Marku Maruliću i premijerno izvedene 2000.