Četiri Porina za Osorsku trilogiju i Šulekove simfonije

Ponedjeljak, 30. lipnja u 20.30
Dvorana Kornati, Hypo Centar, Zagreb

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrade Porin za područja klasične glazbe i jazza u svim kategorijama u kojima su bili nominirani, albumi Zbora odnosno Simfonijskog orkestra HRT-a zaslužili su nagradu Porin.

Najbolji album klasične glazbe, te Najbolji producent albuma klasične glazbe  kategorije su u kojima su Porina zaslužili album Osorska trilogija i producent Krešimir Seletković. Riječ je o trostrukom DVD-u zabilježenom u srpnju 2012. godine u sklopu 37. Osorskih glazbenih večeri, kada su tijekom triju večeri, prvi put integralno izvedena sva tri dijela Trilogije: Osorski rekvijem i Osorski misterij Borisa Papandopula, te Osorski plač Berislava Šipuša. Uz vokalne soliste, u izvedbi su sudjelovali Zbor i članovi Simfonijskog orkestra HRT-a, Cantus ansambl, te kao dirigenti Marko Letonja, Tonči Bilić i Berislav Šipuš. Izdanje je objavljeno u suradnji Cantusa, HDS-a i HRT-a.

Najbolji arhivski / tematsko-povijesni album klasične glazbe i Najbolja izvedba klasične glazbe kategorije su u kojima su Porina zaslužili album Stjepan Šulek (1914.-1986.): 8 simfonija i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja za izvedbu Šulekove Sedme simfonije. Album, u izdanju HRT-a, Cantusa i HDS-a, i u uredništvu Đorđa Kekića, sadrži čak pet nosača zvuka na koje je uključena arhivska građa Simfonijskog orkestra HRT-a iz razdoblja od 60-ih do 90-ih godina prošloga stoljeća, čijim je izvedbama ravnao i sam Stjepan Šulek, te novije snimke iz 2012. i 2013.  na kojima Simfoničarima dirigira maestro Pavle Dešpalj. Kao jedan od ton majstora na tom albumu (ali i u postprodukciji zvuka na Osorskoj trilogiji) sudjelovao je Božidar Pandurić, ovogodišnji dobitnik Porina za najbolju snimku klasične glazbe.

Dakako, Simfoničari i Zbor HRT-a, uz ostale, bili su zaduženi i za glazbeni dio programa svečane dodjele, pa su tako članovi Simfonijskog orkestra HRT-a uz HGM Jazz orkestar Zagreb pod ravnanjem Sigija Feigla izveli cross-over verziju Uvertire „Porin“ Vatroslava Lisinskog. Simfoničari su također, pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, izveli ulomak iz prvog stavka 7. simfonije Stjepana Šulekam, te, uz solista Krešimira Starčevića, dio Mostarskog koncerta za klavir i orkestar Željka Brkanovića – uz Valtera Dešpalja, dobitnika ovogodišnjeg Porina za životno djelo. Zbor HRT-a je pak, uz mezzosopranisticu Martinu Gojčetu Silić i članove ansambla Cantus i pod ravnanjem Berislava Šipuša predstavio dio njegova Osorskog plača.