Grad Zagreb gradu Omišu: Kajkavske popevke Dalmaciji

Subota, 19. srpnja u 20.00
Trg sv. Mihovila, Omiš

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti:
Zorica Kondža, Ivana Kindl, Danijela Pintarić, Bojan Jambrošić, Matija Dedić, Radek Brodarec, Kvartet Gubec

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold svoje ozračje tambure i ovoga ljeta tradicionalno donose u Omiš. Jedinstvenim zvukom, Tamburaši će u središte klapske pisme donijeti duh Zagreba, kajkavskoga kraja i popevke.

Osim što će na jug donijeti skladbe svojega standardnog, tamburaškog, repertoara, kao što su potpuri Zagorski drmeš / Dubrovačka kontradansa / Lipo ti je kad se kukuruz sije ili Zagorec v Južnoj Ameriki, Tamburaši će se udružiti i s nizom gostiju, uglednih majstora zagrebačke i zagorske pjesme, ali i jazza, soula, popa i dalmatinskog melosa.

Kvartet Gubec, čiji članovi višeglasnim pjevanjem, koje se danas rijetko čuje osim u iznimnim prilikama „gda se muži v kleti okupiju“, oživljavaju kajkavsku baštinu, uz Tamburaše će otpjevati Zadnji fijaker, Vu plavem trnaci, i Joj, mene joj, a u Vse počinja v Zagorju, pridružit će im se legendarni interpret zagorskih pjesama Radek Brodarec. I ovaj put će, kao i prvi put 1966. na Krapinskom festivalu, Radek Brodarec izvesti čuvenu Na Sleme, a pridodat će joj i Hrvatski kraj. Ivana Kindl svoj će pak vokal iskazati u pjesmama Podragaš lasi i Brod u boci, a pjevačica i glumica Gradskog kazališta Komedija Danijela Pintarić otpjevat će skladbu Što će biti s nama sutra iz mjuzikla Jalta, Jalta, te Da sem ti z lasima zvezala ruke. Naš najistaknutiji i najutjecajniji jazz pijanist, Matija Dedić svoj pečat će dati tradicijskoj Dremle mi se, dremle, te skladbi Dugo me nije bilo Arsena Dedića i Drage Britvića, uz Krstu Lalića na gitari, a pružit će podršku i popularnom Bojanu Jambrošiću u izvedbi još jednog tradicijskog evergreena – Vehni, vehni fijolica. U Bojanovom tumačenju čut ćemo i Dobro mi došel prijatel, te jednu od najzagrebačkijih pjesama - Tebi grade moj, i to uz istinsku divu mediteranskog popa i rocka - Zoricu Kondžu, čiji će glas 'ozvučiti' još dvije pjesme – Fala i Molitva za tebe.