Simfonijski orkestar HRT-a otvara Osorske glazbene večeri

Nedjelja, 20. srpnja u 21.00
Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Osor

Simfonijski orkestar HRT-a
Ivan Repušić, dirigent
Monika Leskovar, violončelo

Program:
Stjepan Šulek: Koncert za violončelo i orkestar
Antonin Dvořák: 8. simfonija u G-duru


Ovogodišnje, 39. Osorske glazbene večeri posvećene su dvama skladateljima čije se stogodišnjice rođenja obilježavaju ove godine – Natku Devčiću (1914. – 1997.) i Stjepanu Šuleku (1914. – 1986.). Stjepan Šulek će stoga biti i na prvom koncertu ovogodišnjeg festivala na kojemu nastupa Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Ivana Repušića, uz solisticu Moniku Leskovar.

Na nedavno održanoj dodjeli diskografske nagrade Porin upravo je CD Stjepan Šulek (1914. – 1986.): 8 simfonija osvojio dva Porina - kao najbolji arhivski / tematsko-povijesni album klasične glazbe, te za najbolju izvedbu klasične glazbe, i to za Šulekovu Sedmu simfoniju za što je Porin otišao Simfonijskom orkestru HRT-a i maestru Pavlu Dešpalju. Osorski festival Simfoničari će otvoriti Šulekovim Koncertom za violončelo, djelom u kojem je solističku dionicu na praizvedbi 1950. u dvorani Istra u Zagrebu svirao Antonio Janigro, uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Milana Horvata. Na ovoj najnovijoj izvebi u Osoru, kao solistica nastupit će naša nagrađivana violončelistica Monika Leskovar, koja osim koncertantne njeguje i pedagošku aktivnost – od 2013. predaje na Conservatorio della Svizzera italiana u Luganu.

Na programu je i Osma simfonija  u G-duru, op. 88 Antonína Dvořáka (1841. - 1904.), najidiličnije simfonijsko ostvarenje toga češkog velikana, nastalo 1889. na seoskom imanju Vysoká. Dvořák je sam ravnao praizvedbom u Pragu 1890. nakon čega su uslijedile izvedbe u Londonu, Frankfurtu, te širom Europe.

Izravni prijenos na HTV3 i HR3

Više na:
http://www.osorskeveceri.org

Organizacija: Osorske glazbene večeri