Jazz orkestar HRT-a i gosti u mariborskoj noći bluesa

Četvrtak, 3. srpnja u 21 sat
Festival Lent, Maribor

Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent

Gosti: 
Zakiya Hooker, John Lee Sanders, Chris James, Frank Folgman, Krešo Oremuš

Nakon Zagreba i Rovinja, projekt A Night of Blues stigao je i u Maribor, na tamošnji festival Lent. Na pozornici uz Dravu, brojna je tamošnja publika doživjela Blues-Soul-Jazz With Big Band Sound Jazz orkestra HRT-a i uglednih blues glazbenika međunarodnih karijera: pjevačice Zakiye Hooker, kćerke legendarnog Johna Lee Hookera, austrijskog gitarista Franka Folgmanna, pjevača Chrisa Jamesa, pjevača, saksofonista, klavijaturista i aranžera Johna Lee Sandersa te Kreše Oremuša na usnoj harmonici.

Pod vodstvom Saše Nestorovića, i ovaj put su se predstavili sjajnom suradnjom i energijom - od instrumentala Count Bubba, preko autorskih skladbi Johna Lee Sandersa i Zakiye Hooker, do glazbe Kevina Moorea (Dangerous Mood) i Jamesa Witherspoona (Goin' Down Slow), te istinskih legendi američkog bluesa odnosno soula i funka – Johna Lee Hookera (I Wanna Hug You, Kiss You) i Johnnya Guitar Watsona (I Want To Ta Ta You). 

Zahvaljujući dosadašnjim suradnjama Kreše Oremuša s gostujućim glazbenicima, okupili su se i u ovom projektu, te udružili s Jazz orkestrom HRT-a, a suradnja je rezultirala još jednom oodličnom svirkom. Zakiya Hooker i sama cijenjena kao utjecajna blues pjevačica, osim što izvodi vlastite skladbe, promiče i naslijeđe svojega oca, podsjećajući na njegov legendarni zvuk. Redovita je suradnica Johna Lee Sandersa koji je surađivao i s njezinim ocem, i do sada osvojio niz američkih nagrada na području bluesa. Zašto slovi za glazbenika koji  „za klavirom može oživjeti miris teksaškog roštilja, zvukove ulične parade u New Orleansu i dušu delte Mississippija“ čulo se ne samo kroz autorske skladbe, već i kroz njegove aranžmane. Njihov se pak bliski suradnik Chris James, pjevač i producent koji producirao sva četiri albuma Zakiye Hooker kao i posljednji album njezina oca, predstavio kao vrstan soul pjevač.