Zbor i Simfoničari svečano otvorili Glazbene večeri u sv. Donatu

Ponedjeljak, 7. srpnja u 21.30
Rimski forum, Zadar

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a
Ivan Repušić, dirigent

Solisti:
Nikita Boriso-Glebsky, violina
Petrit Çeku, gitara
Stjepan Franetović, tenor

Program:
Georges BizetFarandole, 4. stavak iz orkestralne suite Arležanka br. 2
Gioachino Rossini: La Danza, za tenora i orkestar 
Giuseppe Verdi
Zbor Ciganki i matadora iz 2. čina opere Traviata, za zbor i orkestar
Stanley MyersCavatina iz glazbe za film Lovac na jelene za gitaru i orkestar
Roland DyensTango en skaï, za gitaru i orkestar
Emmanuel ChabrierEspaña, rapsodija za orkestar 
Henryk Wieniawski
Polonaise brillante in D-duru, op. 4, za violinu i orkestar
Antonín DvořákSlavenski ples u g-molu, br. 8, op. 46, za orkestar
Johannes BrahmsMađarski ples u g-molu, br. 1, za orkestar
Petar Iljič ČajkovskiValcer iz 2. čina opere Evgenij Onjegin, za zbor i orkestar
Petar Iljič ČajkovskiValse-scherzo za violinu i orkestar, op. 34 
Aram HačaturjanPles sa sabljama, iz 4. čina baleta Gajane, za orkestar
Jakov GotovacZavršno kolo iz  opere Ero s onoga svijeta, za tenora, zbor i orkestar

Unatoč prijetnji kiše, na zadarskom Rimskom forumu svečano su otvorene 54. Glazbene večeri u sv. Donatu s glavnim protagonistima – Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, solistima Stjepanom Franetovićem, Nikitom Boriso-Glebskim i Petritom Çekuom, a sve pod vodstvom maestra Ivana Repušića.

Nakon uvodne riječi organizatorice Dine Bušić i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete, uslijedio je program koji je objedinio plesne teme iz djela nekih od najpoznatijih opernih i instrumentalnih uradaka kao što su Georges Bizet, Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Antonín Dvořák, Johannes Brahms, Petar Iljič Čajkovski, uz zaključak u Završnom kolu iz opere Ero s onoga svijeta našeg Jakova Gotovca. Riječ je o repertoaru koji je u ovom obliku već predstavljen zagrebačkoj publici na svečanosti Glazba i grad 21. lipnja na Tomislavovu trgu, a sada je zaživio, također na otvorenom prostoru, i pred zadarskom publikom, koja je također mogla slobodno prisustvovati događaju, na jednoj od najljepših lokacija u Zadru – Rimskom forumu, s pozornicom ispred drevne crkve sv. Donata. Dugotrajni pljesak na samome kraju koncerta, izmamio je i dodatak - glazbenici su Zadranima poklonili Kalelargu Tomislava Ivčića u novom, orkestralnom ruhu.

Zadranin, maestro Ivan Repušić, koji trenutno gradi uspješnu karijeru u Njemačkoj, točnije u berlinskoj Deutsche Oper, time je ponovno, nakon devet godina ravnao otvorenjem uglednog zadarskog festivala, a osim Zbora i Simfoničara HRT-a, predvodio je i ugledne soliste: ruskog virtuoza violine Nikitu Boriso-Glebskog kojega nakon Zadra očekuju nastupi u Njemačkoj, Finskoj, Sloveniji i Francuskoj; tenora Stjepana Franetovića, solista Opere zagrebačkog HNK, te traženog gitarista svjetskog ugleda Petrita Çekua, pobjednika čak devet svjetskih gitarističkih natjecanja.