Jazz orkestar HRT-a & Lasse Lindgren predstavili ULTIMATE ABBA na Bundeku

Srijeda, 16. srpnja u 21.00
Ljetna pozornica Bundek, Zagreb

Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent
Lasse Lindgren, truba

Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića i švedski trubač, skladatelj, aranžer i band leader Lasse Lindgern nastupom na Ljetnoj pozornici Bundek u Zagrebu započeli su svoj ljetni niz koncerata kojima predstavljaju projekt ULTIMATE ABBA – hitove grupe ABBA u aranžmanima za big band.

Projekt je već predstavljan u veljači 2013. godine u sezoni Jazz orkestra HRT-a u Studiju Bajsić koji je tada bio pretijesan za sve koji su htjeli čuti kako legendarna ABBA zvuči u jazz obradama vrhunskih švedskih glazbenika i aranžera. Ljetna pozornica Bundek svakako je u tom smislu bila zahvalnija, pa je publika, čak i pod prijetnjom moguće kiše, odslušala živopisnu i energičnu svirku članova Jazz orkestra HRT-a i Lassea Lindgrena.

ULTIMATE ABBA nastao je upravo na inicijativu Lassea Lindgrena – švedskog glazbenika koji svojoj karijeri bilježi suradnje sa sastavnima kao što su Danmarksradios Big Band, Jazz Baltica Ensamble i Stockholm Jazz Orchestra, te glazbenicima među kojima su Django Bates, Bob Brookmeyer, Deborah Brown, Ray Charles, Joe Henderson, Maria Schneider, Clark Terry i dr. Nakon debija u Hrvatskoj 2011. i spomenutog nastupa u Studiju Bajsić, ovo mu je treća suradnja s Jazz orkestrom HRT-a, koja će se nakon Zagreba proširiti hrvatskom obalom (Rijeka, Zadar, Split), a doprijet će i do Slavonskog Broda. Za ovaj je projekt angažirao niz vrhunskih švedskih jazz aranžera što je rezultiralo novim partiturama hitova njihovih slavnih  sunarodnjaka: Mamma Mia, Gimme Gimme, Money, Money, Money, The Winner Takes It All, Dancing Queen, Waterloo – nizali su se hitovi u novom ruhu.

Pod ravnanjem Saše Nestorovića, gotovo svi članovi Jazz orkestra HRT-a u tim su aranžmanima dobili mogućnosti za iskazivanje u raznolikim solističkim istupima i kombinacijama, a inspirirani Lasse Lindgren svoja je sola kreirao izmjenjujući nekoliko instrumenata: trubu, krilnicu, ventil trombon...

O svojemu angažmanu oko projekta, te suradnji s Jazz orkestrom HRT-a, Lasse Lindgren je otkrio:

„Zašto bismo trebali izvoditi glazbu megapopularne švedske grupe ABBA u instrumentalnim verzijama sa snažnim zvukom big banda? Jazz glazbenici su se oduvijek koristili poznatim tradicionalnim napjevima, pop-pjesmama ili poznatim filmskim temama, mijenjali ih i prilagođavali svojem načinu izvođenja kako bi izrazili vlastito viđenje, pa zašto onda ne i ABBU? Što se mene tiče, ideju sam dobio od dragog prijatelja i menadžera Ernieja Garsidea, legendarnog promotora i producenta. Velikog trubača Maynarda Fergusona učinio je svjetski poznatom zvijezdom tako što je snimio i izvodio instrumentalne verzije pjesama Beatlesa i Eltona Johna u kasnim šezdesetim godinama prošloga stoljeća. To je postiglo sjajan uspjeh i imalo velik utjecaj na još jedan uzlet popularnosti big band glazbe. Ernie mi je rekao: 'Moraš snimiti glazbu ABBE jer je ona popularna diljem svijeta već trideset godina. Tako će zasigurno biti još sljedećih trideset. To će biti odlično, kao kad sam radio s Maynardom Fergusonom, a na kraju krajeva, ti si Šveđanin.' Bio sam izuzetno sretan jer sam ostvario uspješnu suradnju s odličnim Jazz orkestrom HRT-a, a i oni su htjeli realizirati taj projekt. Uložio sam mnogo truda i energije da učinim glazbu jednako uzbudljivom ljubiteljima ABBE, „fanovima“ big band zvuka, strogim jazz kritičarima i, naravno, nama glazbenicima koji je izvodimo. Glazbu sam nastojao interpretirati tako da se osjećam istinski opušteno i zadovoljno zbog toga što to radim. U tom pogledu imao sam otvorene ruke (zahvaljujem Jazz orkestru HRT-a!) te sam angažirao sjajne aranžere za koje znam da će fantastično odraditi posao jer točno znaju što želim, a ujedno su moji dobri prijatelji. Zaista sam sretan i ponosan što vam mogu predstaviti taj program!“

ULTIMATE ABBA stiže u Rijeku 17. srpnja, Slavonski Brod 19. srpnja, Zadar 20. srpnja i Split 28. srpnja.