Kajkavska popevka oduševila u Omišu

Subota, 19. srpnja u 20.00
Trg sv. Mihovila, Omiš

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti:
Zorica Kondža, Danijela Pintarić, Bojan Jambrošić, Matija Dedić, Radek Brodarec, Kvartet Gubec

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold svoje ozračje tambure i ovoga ljeta, i to 19. put za redom, tradicionalno su donijeli u Omiš. Jedinstvenim zvukom, Tamburaši i njihovi gosti su pred prepunom gledalištem na omiškom trgu sv. Mihovila oživjeli duh Zagreba, kajkavskoga kraja i popevke.

Osim što su članovi Tamburaškog orkestra HRT-a predstavili skladbe svojega standardnog, tamburaškog, repertoara, kao što su potpuri Zagorski drmeš / Dubrovačka kontradansa / Lipo ti je kad se kukuruz sije ili Zagorec v Južnoj Ameriki, uz ugledne goste, majstore zagrebačke i zagorske pjesme, ali i jazza, soula, popa i dalmatinskog melosa, obogatili su tu večer specifičnim udruživanjem glazbenog sjevera i juga Hrvatske.

Kvartet Gubec, čiji članovi višeglasnim pjevanjem, koje se danas rijetko čuje osim u iznimnim prilikama „gda se muži v kleti okupiju“, oživljavaju kajkavsku baštinu, otpjevali su Zadnji fijaker, Vu plavem trnaci, i Joj, mene joj, a u Vse počinja v Zagorju, pridružio im se legendarni interpret zagorskih pjesama Radek Brodarec otpjevavši čuvenu Na Sleme, te Hrvatski kraj. Pjevačica i glumica Gradskog kazališta Komedija Danijela Pintarić izvela je skladbu Što će biti s nama sutra iz mjuzikla Jalta, Jalta, te Da sem ti z lasima zvezala ruke. Naš najistaknutiji i najutjecajniji jazz pijanist, Matija Dedić svoj pečat dao je tradicijskoj Dremle mi se, dremle, te skladbi Dugo me nije bilo Arsena Dedića i Drage Britvića, uz Krstu Lalića na gitari, pruživši podršku i popularnom Bojanu Jambrošiću u izvedbi još jednog tradicijskog evergreena – Vehni, vehni fijolica. U Bojanovom tumačenju zahvalna publika čula je i Dobro mi došel prijatel, te jednu od najzagrebačkijih pjesama - Tebi grade moj, i to uz istinsku divu mediteranskog popa i rocka - Zoricu Kondžu, čiji će glas 'ozvučiti' još dvije pjesme – Fala i Molitva za tebe.

Spoj kajkavske popevke i dalmatinskog podneblja dodatno su naglasile živopisne narodne nošnje gostiju Tamaburaša. Prigodne govore održali su omiški gradonačelnik Ivan Kovačić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor.