Rasplesana publika na koncertima ULTIMATE ABBA Jazz orkestra HRT-a

Srijeda, 16. srpnja u 21.00, Ljetna pozornica Bundek, Zagreb
Četvrtak, 17. srpnja u 21.00, Perivoj Gospe Trsatske, Rijeka
Subota, 19. srpnja u 21.00, Plato ispred Dvorane I. Brlić-Mažuranić, Slavonski Brod
Nedjelja, 20. srpnja u 21.00, kod Morskih orgulja, Zadar
Ponedjeljak, 28. srpnja u 23.00, Riva, Split


Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent
Lasse Lindgren, truba

Ljetna turneja Jazz orkestra HRT-a - ULTIMATE ABBA - polako se bliži završnici: Jazz orkestar HRT-a na čelu s dirigentom Sašom Nestorovićem i solistom, švedskim trubačem, skladateljem i aranžerom Lasseom Lindgrenom svoju je bigbandovsku verziju hitova grupe ABBA, nakon zagrebačkog koncerta na Ljetnoj pozornici Bundek, donio i u Rijeku, Slavonski Brod te Zadar. Veliko finale očekuje ih u Splitu!

ULTIMATE ABBA ekskluzivni je projekt Lassea Lindgrena i Jazz orkestra HRT-a nastao na poticaj Lindgrenova prijatelja i menadžera Ernieja Garsidea; presudne su bile njegove riječi: „Moraš snimiti glazbu ABBE jer je ona popularna diljem svijeta već trideset godina. Tako će zasigurno biti još sljedećih trideset. To će biti odlično, kao kad sam radio s Maynardom Fergusonom, a na kraju krajeva, ti si Šveđanin.“ Lasse Lindgren stoga je okupio vrsne švedske aranžere i glazbenike koji su hitove ABBE - Mamma Mia, Gimme Gimme, Money, Money, Money, The Winner Takes It All, Dancing Queen, Waterloo – odjenuli u novo, jazzersko i bigbandovsko ruho, predstavivši ih prvi put u Zagrebu u veljači 2013. godine.

Tom prigodom Lasse Lindgren otkrio je: „Bio sam izuzetno sretan jer sam ostvario uspješnu suradnju s odličnim Jazz orkestrom HRT-a, a i oni su htjeli realizirati taj projekt. Uložio sam mnogo truda i energije da učinim glazbu jednako uzbudljivom ljubiteljima ABBE, „fanovima“ big band zvuka, strogim jazz kritičarima i, naravno, nama glazbenicima koji je izvodimo. Glazbu sam nastojao interpretirati tako da se osjećam istinski opušteno i zadovoljno zbog toga što to radim. U tom pogledu imao sam otvorene ruke (zahvaljujem Jazz orkestru HRT-a!) te sam angažirao sjajne aranžere za koje znam da će fantastično odraditi posao jer točno znaju što želim, a ujedno su moji dobri prijatelji. Zaista sam sretan i ponosan što vam mogu predstaviti taj program!“

Ove godine, kada se navršava četrdeset godine od pobjede grupe ABBA na Eurovizijskom natjecanju u Brightonu s pjesmom Waterloo što je za ABBU značilo i početak spektakularne međunarodne karijere, niz koncerata kojima Jazz orkestar HRT-a i Lasse Lindgren predstavljaju nove verzije njihovih pjesma, sjajan je i jedinstven način odavanja počasti ostavštini te legendarne švedske grupe.

Otpočevši turneju u Zagrebu, na ljetnoj pozornici Bundek, Jazz orkestar HRT-a i Lasse Lindgren, nastavili su nizati  koncerte, redom na otvorenim prostorima, u pravom ljetnom ugođaju. Tako su 17. srpnja stigli u Rijeku, nastupivši u sklopu Riječkih ljetnih noći u Perivoju Gospe Trsatske gdje su brojnim okupljenima kroz gotovo dvosatnu svirku predstavili ne samo obrade hitova ABBE već i vrsne solističke mogućnosti članova orkestra, kao i samog Lassea Lingrena na trubi, trombonu, krilnici, didgeridoou…

Zacijelo je poseban doživljaj za građane Slavonskog Broda bilo pohoditi koncert 19. srpnja na platou Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić obzirom da su vremenske prilike ovoga ljeta tada prvi put dopustile održavanje koncerta u sklopu Brodskog glazbenog ljeta na toj lokaciji. Nekoliko stotina Brođana i njihovih gostiju stoga se okupilo i uživalo u nadahnutoj svirci članova Jazz orkestra HRT-a, predvođenih Sašom Nestorovićem i Lasseom Lindgrenom kao solistom. Samo dan kasnije, 20. srpnja ULTIMATE ABBA stigla je u Zadar i to na jedinstvene Morske orgulje gdje su omiljene i svima poznate melodije, sjajni aranžmani te energična i poletna svirka Jazz orkestra HRT-a i Lassea Lindgrena još jednom oduševili, pa i rasplesali brojnu publiku.

Zaključak turneje ULTIMATE ABBA zakazan je za ponedjeljak, 28. srpnja u 23.00, na splitskoj rivi!