Humanitarni povod nastupu Zbora HRT-a na Splitskom ljetu

Ponedjeljak, 28. srpnja u 21.00
Crkva Gospe od zdravlja, Split

Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigentSolisti:


Anastasija Dikmikj, alt
Ivo Gamulin Gianni, tenor


Program:
Stjepan Šulek: Baščanska ploča
Sergej Rahmanjinov: Cjelonoćno bdijenje
 

Pod nazivom Splitsko ljeto i HRT za Slavoniju u sklopu 60. Splitskog ljeta iste večeri nastupila su čak dva ansambla HRT-a: Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, te Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića uz solista Lassea Lindgrena. Time su se oba ansambla pridružila obilježavanju 60. godišnjice Splitskog ljeta i isto toliko godina djelovanja Radio Splita i to s humanitarnim karakterom, pa je tako prihod od prodanih ulaznica za koncert Zbora HRT-a koji je bio prvi na redu, u 21 sat u crkvi Gospe od Zdravlja, išao za nastradale u poplavama u Slavoniji.

Vrijedna inicijativa splitskih organizatora pretočila se i u nadahnutu izvedbu članova Zbora HRT-a na čelu sa šefom-dirigentom Tončijem Bilićem. Program koji su dan prije predstavili u Osoru, sada su nadopunili cjelovitom izvedbom remek-djela ruskog velikana Sergeja Rahmanjinova (1873. – 1943.) – Cjelonoćnog bdijenja. Prethodilo mu je, također a cappella, ostvarenje Baščanska ploča Stjepana Šuleka (1914. – 1986.) koje i temom – uglazbljenjem teksta jednog od  najdragocjenijih spomenika hrvatske povijesti – raskošnom zvukovnošću evocira arhaičnost. Tako je tako i na Splitkom ljetu Stjepanu Šuleku odana počast u povodu stogodišnjice njegova rođenja.

Spomenuto Rahmanjinovljevo Cjelonoćno bdijenje djelo je  koje uživa status jednog od najvećih dostignuća ruske pravoslavne crkvene glazbe. Za skladateljevu ekspresiju, zvučnu raskoš i saživljenost s drevnom ruskom vokalnom a cappella tradicijom, Zbor HRT-a pokazao je istančani i duboki osjećaj, a posebne interpretativne kreacije dosegli su solisti – alt Anastasija Dikmikj i tenor Ivo Gianni Gamulin. Djelom kojim su Zbor HRT-a i maestro Tonči Bilić otvorili ovu, nedavno završenu, sezonu svojega ciklusa Sfumato u Muzeju Mimara 1. listopada 2013., tako je i zatvorilo krug njihovih ovosezonskih nastupa.