ULTIMATE ABBA Jazz orkestra HRT-a na splitskoj Rivi

Ponedjeljak, 28. srpnja u 23.00, Riva, Split

Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent
Lasse Lindgren, truba

Nakon koncerta Zbora HRT-a u crkvi Gospe od Zdravlja, pred splitskom publikom, ali na Rivi, nastupio je i Jazz orkestar HRT-a, pod vodstvom Saše Nestorovića uz solista - švedskog trubača, skladatelja, aranžera i bandleadera Lassea Lindgrena, zaključivši tako svoju ovoljetnu turneju ULTIMATE ABBA. Jazz orkestar HRT-a tako se pridružio projektu Splitsko ljeto i HRT za Slavoniju kojim se obilježava 60. obljetnica Splitskog ljeta i jednaka godišnjica Radio Splita. Dok je prihod od koncerta Zbora HRT-a išao za nastradale u poplavama u Slavoniji, koncert Jazz orkestra HRT-a sa slobodnim ulazom bio je poruka posjetiteljima da pomognu pozivom na donatorski telefon Hrvatskog crvenog križa 0609011.

Dobivši time i dodatnu pozitivnu dimenziju, Jazz orkestar HRT-a splitskim je nastupom priveo kraju turneju započetu 16. srpnja na Ljetnoj pozornici Bundek tijekom koje su posjetili Rijeku, Slavonski Brod i Zadar, predstavljajući bigbandovsku verziju hitova grupe ABBA.

Riječ je o ekskluzivnom projektu Lassea Lindgrena i Jazz orkestra HRT-a nastalom na poticaj Lindgrenova prijatelja i menadžera Ernieja Garsidea koji mu je rekao: „Moraš snimiti glazbu ABBE jer je ona popularna diljem svijeta već trideset godina. Tako će zasigurno biti još sljedećih trideset. To će biti odlično, kao kad sam radio s Maynardom Fergusonom, a na kraju krajeva, ti si Šveđanin.“ Lasse Lindgren stoga je okupio vrsne švedske aranžere i glazbenike koji su hitove ABBE - Mamma Mia, Gimme Gimme, Money, Money, Money, The Winner Takes It All, Dancing Queen, Waterloo i druge – odjenuli u novo, jazzersko i bigbandovsko ruho, predstavivši ih prvi put u Zagrebu u veljači 2013. godine. 

Tom prigodom Lasse Lindgren otkrio je: „Bio sam izuzetno sretan jer sam ostvario uspješnu suradnju s odličnim Jazz orkestrom HRT-a, a i oni su htjeli realizirati taj projekt. Uložio sam mnogo truda i energije da učinim glazbu jednako uzbudljivom ljubiteljima ABBE, „fanovima“ big band zvuka, strogim jazz kritičarima i, naravno, nama glazbenicima koji je izvodimo. Glazbu sam nastojao interpretirati tako da se osjećam istinski opušteno i zadovoljno zbog toga što to radim. U tom pogledu imao sam otvorene ruke (zahvaljujem Jazz orkestru HRT-a!) te sam angažirao sjajne aranžere za koje znam da će fantastično odraditi posao jer točno znaju što želim, a ujedno su moji dobri prijatelji. Zaista sam sretan i ponosan što vam mogu predstaviti taj program!“

Ove godine, kada se navršava četrdeset godine od pobjede grupe ABBA na Eurovizijskom natjecanju u Brightonu s pjesmom Waterloo što je za ABBU značilo i početak spektakularne međunarodne karijere, niz koncerata, redom na otvorenim prostorima, u pravom ljetnom ugođaju - kojima su Jazz orkestar HRT-a i Lasse Lindgren predstavili ne samo obrade hitova ABBE već i vrsne solističke mogućnosti članova orkestra, kao i samog Lassea Lingrena na trubi, trombonu, krilnici i didgeridoou -  naišao je na izuzetan prijem u svih pet gradova kao sjajan i jedinstven način odavanja počasti ostavštini te legendarne švedske grupe.

Video