Enrico Dindo - novi šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a

U Muzeju Mimara koji već šesnaest godina ugošćuje ciklus Sfumato Zbora HRT-a, u četvrtak, 18. rujna, održano je predstavljanje nove sezone četiriju ansambla HRT-a. Nova koncertna sezona, za koju je vizualni identitet osmislio dizajner Robert Rebernak, uključuje šest ciklusa - Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a, Sfumato Zbora HRT-a, Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, ciklus Jazz orkestra HRT-a, U ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a, te Bajsić u 8 u kojem također nastupa Simfonijski orkestar HRT-a. To je ukupno 41 koncert koji se održava na poznatim lokacijama grada; osim Muzeja Mimara, to su i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Studio Zvonimir Bajsić na HRT-u te, od ove sezone, Dvorana Gorgona Muzeja za suvremenu umjetnost u kojoj će nastupati Jazz orkestar HRT-a.

Upravo je Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića i uz domaćina voditelja Dražena Ilinčića, otvorio predstavljanje svirkom ispred Muzeja Mimara. Time je ujedno najavio i svoju sezonu u kojoj će u spomenutoj dvorani održati šest koncerata i ugostiti neka od najglasovitijih imena jazza, kao što su Ernie Watts, Alan Broadbent ili Christian McBride. Zanimljivo je i da se za koncerte u MSU od ove sezone može kupiti i pretplata.

Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda, predstavio se svirkom na drugome katu Muzeja Mimara, u prostoru u kojem inače Zbor HRT-a redovito nastupa, najavivši tako sezonu ciklusa U ozračju tambure. Riječ je o pet koncerata koji se nedjeljom održavaju u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u ugošćujući poznata imena naše tradicijske i zabavne glazbe.

Središnji dio predstavljanja uslijedio je u atriju Muzeja Mimara gdje su se, uz brojne prisutne, okupili rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a Ivana Kocelj, šef-dirigent Zbora HRT-a Tonči Bilić, od ove sezone rezidencijalni skladatelj HRT-a akademik Frano Parać te novi šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a čije je ime tom prigodom prvi put otkriveno javnosti – maestro Enrico Dindo.

Nakon što je Zbor HRT-a izveo Ave Mariu Valentina Silvestrova, maestro Tonči Bilić najavio je novosti u ciklusima Sfumato i Kanconijer, istaknuvši rad na CD-u koji Zbor priprema u povodu 100. obljetnice smrti Ivana Zajca i to sa zborskim djelima koja nisu toliko eksponirana u javnosti, a koncert i promocija CD-a održat će se točno na obljetnicu, 16. prosinca. Najavio je i praizvedbe hrvatskih skladatelja u Sfumatu; prva od njih pripast će skladatelju Frani Paraću i njegovu djelu za zbor a cappella Fortunae rota čiji je ulomak Zbor tom prigodom i izveo pod vodstvom maestra Tončija Bilića. Nadalje, maestro Bilić istaknuo je da raspon programa u Sfumatu seže od suvremenih skladatelja preko popularnih do filozofskih tema. Što se tiče ciklusa Kanconijer u kojem surađuju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, izdvaja se koncertna izvedba opere Ljubavi i zloba pod vodstvom maestra Mladena Tarbuka koji priprema i partituru za tu prigodu, kao i posveta obilježavanju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata prvim koncertom u ciklusu. Maestro Bilić najavio je i proslavu 75. godišnjice Zbora HRT-a 2016., te posebno istaknuo „da smo posljednjih godina uspjeli napraviti niz suradnji s raznim gradovima, pa već uskoro nastupamo i u Samoboru, Zadru, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Sarajevu… Ono što godinama radimo u Zagrebu sve više se širi Hrvatskom, što mislim da je to i smisao našeg djelovanja.“

Riječ je dobio i akademik Frano Parać, te se kao novoimenovani rezidencijalni skladatelj HRT-a, zahvalio na pozivu, istaknuvši da mu je skladanje za zbor dugogodišnja želja koju je sada ostvario skladbom Fortunae rota koja uglazbljuje srednjovjekovne tekstove po izboru Tonka Maroevića. I za Simfonijski orkestar HRT-a napisao je Koncert za violončelo i orkestar koji će u Majstorskom ciklusu kao solistica praizvesti Monika Leskovar, uz Enrica Dinda kao dirigenta.

Upravo Enrica Dinda, kao novog šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a  od sezone 2015./2016., najavila je rukovoditeljica Glazbe HRT-a Ivana Kocelj, istaknuvši tri osnovna razloga za njegov izbor: glasovanje članova orkestra koji su ga izabrali s čak 95% glasova, nezaboravni koncert koji je održao u protekloj sezoni te činjenicu da je, kao violončelist, bio student Antonija Janigra što ga također povezuje s Hrvatskom. „Bilo je teško nagovoriti maestra Dinda da prihvati ovu funkciju, mjesec dana je razmišljao o tome, jer on je kao što je poznato svjetski solist, nastupa kao violončelist i podučava na Konzervatoriju u Luganu, a vodi i orkestar koji je sam utemeljio - I solisti di Pavia. Na našu sreću taj je poziv prihvatio i preuzeo u svoje ruke Simfonijski orkestar HRT-a“.

Imenovan na tri godine, maestro Dindo ugovor s HRT-om potpisao je samo nekoliko sati prije konferencije za medije. Željno iščekivani šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a zaslužio je gromoglasan pljesak prisutnih, zahvalivši na ponudi i angažmanu, istaknuvši da novoj dužnosti pristupa „s velikom odgovornošću i kao čovjek i kao glazbenik“, pojasnivši i da je dugo razmišljao o prihvaćanju poziva „jer sam se htio uvjeriti da je moje iskustvo do sada doista u suglasju s onim što orkestar HRT-a želi postići. Kad sam nekako kroz te pregovore i razgovore postao neizostavni dio čitavog projekta pristao sam na tu funkciju, bez obzira na to što mi je raspored doista gust.“ Naposljetku, zaključio je: „Ne mogu niti želim obećavati čuda, mogu samo obećati da ću davati najbolje od sebe svakog dana, i da na kraju mojega mandata, kada odem iz Hrvatske, neće biti nikakve sumnje oko toga koji je orkestar najbolji u Hrvatskoj.“