Maestro Pavle Dešpalj otvorio novu sezonu Majstorskog ciklusa

Srijeda, 24. rujna 2014. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Pavle Dešpalj, dirigent
Gordan Tudor, saksofon
Članovi Hrvatskog društva kornista

Program:
Pavle DešpaljVarijacije za orkestar
Pavle DešpaljKoncert za alt saksofon i gudače
Pavle DešpaljSvečana parada, za rogove i orkestar
Petar Iljič Čajkovski6. simfonija u h-molu, op. 74

U slavljeničkom raspoloženju otvorena je nova sezona Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a. Povod za slavlje bila je osamdeseta životna obljetnica maestra Pavla Dešpalja koji ju je tim nastupom obilježio uz orkestar kojemu je čak u tri navrata bio šef dirigent, a danas je počasni šef dirigent. Uz Simfoničare, maestro Dešpalj pozornicu je podijelio i s mladim saksofonistom Gordanom Tudorom, te članovima Hrvatskog društva kornista.

Dirigent, ali i skladatelj, blistave glazbeničke karijere koja ga je vodila širom svijeta, akademik Pavle Dešpalj tim je nastupom podsjetio i na svoj skladateljski opus, izabravši tri djela iz različitih razdoblja stvaralaštva: Varijacije za orkestar nastale za vrijeme studija kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kod Stjepana Šuleka, Koncert za alt saksofon i gudače dovršen 1963., te Svečanu paradu za rogove i orkestar nastalu za članove Hrvatskog društva kornista  i praizvedenu 2001. Kao solist u Koncertu za alt saksofon i gudače nastupio je Gordan Tudor, nagrađivani splitski glazbenik koji bilježi nastupe po čitavoj Europi i Sjevernoj Americi, i kao solist i u raznim komornim sastavima. S maestrom Dešpaljem veže ga dugotrajna želja za suradnjom konačno ostvarenom u djelu koje se već etabliralo u domaćem koncertnom životu, te je ovom suradnjom dobilo još jednu vrsnu i atraktivnu interpretaciju. U Svečanoj paradi, Simfoničarima i maestru Dešpalju su se pak pridružili članovi Hrvatskog društva kronista kako bi izveli djelo koje je maestro, kao počasni član Društva, napisao upravo za njih, podarivši i im reprezentativnu koncertantnu skladbu.

Bio je to stoga lijep i rijedak uvid u stvaralaštvo maestra čiju je skladateljsku aktivnost ipak zasjenila ona dirigentska u kojoj jedno od ključnih mjesta, uz opus njegova profesora kompozicije Stjepana Šuleka, zauzima i Šesta simfonija u h-molu, op. 74 Petra Iljiča Čajkovskog, koja je svojom specifičnom dramatikom i neizbježnim vezivanjem uz zagonetni životni kraj samog skladatelja, zaokružila večer punu emocija i sjajnih glazbenih kreacija.