Legendarni Ernie Watts majstorskom svirkom uz Jazz orkestar HRT-a otvorio sezonu jazza u MSU

Srijeda, 1. listopada u 20 sati
Dvorana Gorgona, MSU

Ernie Watts, saksofon (SAD)
Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent

Dobitnik dvaju Grammya, američki jazz i r'n'b glazbenik, tenor i sopran saksofonist, flautist i skladatelj Ernie Watts, u Dvorani Gorgona Muzeja za suvremenu umjetnost otvorio je novu koncertnu sezonu Jazz orkestra HRT-a. Pod vodstvom Saše Nestorovića, izveli su program Saxophone Legacy u kojem je Ernie Watts svoje majstorstvo obilato dijelio i sa članovima Orkestra i s brojnim okupljenima u publici.

Klasično obrazovan na Berklee College of Music i Sveučilištu West Chester, Ernie Watts kao svestrani glazbenik bilježi suradnje s mnogim vodećim glazbenicima jazz scene s kojima je snimio nagrađivane albume, a mnogi od njih su ga i nadahnjivali na vlastitu putu. Programom Saxophone Legay, kao skladatelj i izvođač, odao je stoga počast nekima od njih, prije svega velikim majstorima saksofona, svojim kolegama, prijateljima i uzorima: Cannonballu Adderleyu u skladbi Wabash, Donu Menzi u njegovoj Time Check, Colemanu Hawkinsu čija je izvedba proslavila klasik Body and Soul, Johnu Coltraneu, pa i Milesu Davisu, kroz posvetu albumu Kind of Blue u vlastitim skladbama Some Kind a Blue te Echos, prijatelju Michaelu Breckeru u njegovoj Both Sides od the Coin i svojoj For Michael, Bobu Bergu u American Gothic, Charlieu Parkeru u Bird' s Idea, Bobu Mintzeru u Truth, te dakako Charlieu Hadenu s kojim je nastupao preko dva desetljeća kao član legendarnog sastava Charlie Haden Quartet West, sve do srpnja ove godine kada je Haden preminuo (First Song). Za dodatak, prisjetio se i Chicka Coreae i njegove Tones for Joan' s Bones.

Svoje znatno orkestralno i bigbandovsko iskustvo prenio je i na Jazz orkestar HRT-a, kako u zajedničkom muziciranju, solističkim nastupima, te raznim  kombinacijama - duetima, tercetima, kvartetima – iskazavši se kao istinski majstor svoje profesije i umjetnosti, „divnog melodičnog pristupa, izražajnog tona i osebujnog glazbenog jezika, kojima nadahnjuje i obogaćuje generacije jazz glazbenika“, kako je uostalom glasilo službeno objašnjenje za ove godine mu dodijeljenu prestižnu nagradu Frankfurt Music Prize.

Jazz orkestar HRT-a nastavlja sa zvjezdanom sezonom već 28. listopada kada u Zagreb stiže još jedna dobitnik Grammya, proslavljeni američki basist Christian McBride.