Sjajan nastup za otvorenje Samoborske glazbene jeseni

Subota, 4. listopada u 20 sati
Velika dvorana POU Samobor 
39. Samoborska glazbena jesen


Simfonijski orkestar HRT-a 
Stefan Milenković, violina
Aleksandar Kalajdžić, dirigentProgram:
Felix Mendelssohn: Hebridi (Fingalova spilja), uvertira op. 26


Jean Sibelius: Koncert za violinu i orkestar u d-molu, op. 47
Pablo De Sarasate: Carmen fantazija, za violinu i orkestar, op.25
Petar Iljič Čajkovski: Romeo i Julija, uvertira fantazija

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Aleksandra Kalajdžića i uz solista Stefana Milenkovića sjajnom izvedbom atraktivnog programa otvorio je 39. Samoborsku glazbenu jesen.

Festival koji desetljećima privlači publiku u Samobor, Simfoničare je ugostio u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta koju su do posljednjeg mjesta ispunili uzvanici i publika željna vrhunskog muziciranja. Među oko 300 posjetitelja bili su tako i pokrovitelj festivala predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš koji je, uz umjetničkog ravnatelja Srećka Bradića, otvorio Festival, i drugi dužnosnici.

Otvorivši koncert energičnom uvertirom Hebridi (Fingalova spilja) Felixa Mendelssohna, maestro Aleksandar Kalajdžić - koji karijeru gradi u njemačkim teatrima, te je trenutačno zaposlen u Teatru u Bielfeldu – poveo je Simfoničare u atraktivan duet s proslavljenim solistom – violinistom Stefanom Milenkovićem, koji je već po izlasku na pozornicu dobio buran pljesak najavivši tako sviračke majstorije kojima zadivljuje publiku širom svijeta. U čak dvije točke pokazao se kao istinski virtuoz svojega instrumenta: u zahtjevnom Koncertu za violinu i orkestar, op. 47 Jeana Sibeliusa te u vratolomnoj Carmen fantaziji Pabla de Sarasatea. Burno odobravanje publike smirilo je tek dodatak – Allemande iz Druge partite za violinu solo J. S. Bacha.

Da ni Simfoničari pod vodstvom maestra Kalajdžića ne zaostaju za atraktivnosti nastupa i vrsnoći interpretacije pokazalo se u fantaziji uvertiri Romeo i Julija Petra Iljiča Čajkovskog, izuzetnoj kombinaciji blage liričnosti i strastvene energičnosti i dramatike.